eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány a hatalmi harcról: "Az MSZP erőssége a vezetőváltás képessége"

Javában dúl a hatalmi harc - mérte fel Gyurcsány Ferenc a pillanatnyi helyzetet pénteki blogbejegyzésében. A kormányfő új elemmel színesítette a palettát: saját - esetleges - menesztését a baloldal pozitívumaként állítja be, szemben a "vezérelvű" Fideszben tapasztalható gyakorlattal. Érdekes az összehasonlítás a 2004. őszi helyzettel, amikor Gyurcsány Ferenc vezetésével távolította el az MSZP az akkori miniszterelnököt, Medgyessy Pétert.

"Egyszerre folyik programvita - nagyon sajátosan - és hatalmi természetű vita is" - írja blogjában pénteken Gyurcsány Ferenc.

"Ami a hatalmi viszonyokat illeti, ez kívülről érdekesebbnek tűnhet, mint belülről - folytatja a kormányfő -. E téren úgy látom, jelentős eltérés van a bal- és a jobboldal között. A Fidesz vezérelvű párt, a vezérnek van pártja. Nálunk a pártnak és a baloldalnak van vezetője. Ott a vezér választ szabadon irányvonalat, helyetteseket, választókerületi elnököket, és még a jó ég tudja, ki mindenkit, nálunk fordítva. Nálunk a párt választja meg a vezetőjét. Mindig is fontosnak tartottam, hogy a párt érezze: ebben a döntésében nem köti semmi, csak a saját józan megfontolása, az, hogy mi a jobb a magyar baloldal számára. Én ezt a magyar baloldal erejének tartom. Olyan erőnek, amiből következik az alkalmazkodás képessége, és ebből származott az elmúlt két választási győzelem, és meggyőződésem, hogy a harmadik is ebből fog származni."

Érdekes, hogy a mostani kormányfő - akkor sportminiszterként - a Medgyessy Péter eltávolítása előtti hatalmi játszmában is sikerrel vetette be a világháló lehetőségeit. Medgyessy Péter 2004 augusztusában tervezte bejelenteni, hogy meneszti Gyurcsány Ferenc sportminisztert, korábbi bizalmasát, aki időközben vetélytársává lépett elő.

A kormányfői szándék azonban Medgyessy szabadsága idején nyilvánosságra került - nyilván nem véletlenül. A papíron vesztésre álló sportminiszter a szocialisták webes fórumán a Medgyessy Péter utódlására vonatkozó kérdésekre azt válaszolta: nincs oka annak, hogy az MSZP Medgyessy Péter utódjáról gondolkodjon. Jelezte: továbbra is Medgyessy a párt jelöltje a 2006-os választásokra is. Rövid időn belül nyilvánvalóvá vált azonban, hogy a háttérben akkor már egészen más lépéseket készítettek elő.

A négy évvel ezelőtti események szintén összekapcsolódtak a pártelnöki poszt kérdésével. A közvélemény-kutatások szerint akkor három hölgy, Szili Katalin, Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó volt a legnépszerűbb. Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Szekeres Imre gyengébb eredményeket mondhatott magának.

Az SZDSZ akkoriban is fontos szerepet játszott. Pozícióit 2004 nyarán erősítette, hogy az európai uniós választásokon viszonylag jól szerepelt. A liberális párt prominensei nyilatkozataikban többnyire élesen bírálták a Medgyessy-kormányt, és mielőbbi változást sürgettek.

Szerző: Kovács András István

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×