eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

A Fidesz még titkolja az őszi haditervet

A Népszabadság által név nélkül idézett fideszes politikus szerint pártja is készül parlamenti cselekvési tervvel, amelyben szerepelhet a szakértői kormány és a bizalmatlansági indítvány eszköze is. Stumpf István politológus, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere a Magyar Nemzetnek azt mondta: takarékos megoldás lenne, ha júniusban az európai parlamenti voksolással együtt tartanának előrehozott választásokat.

A Népszabadság írása szerint a szakértői kormány felállítása csak úgy lehet opció a Fidesz számára, ha előre hozott választásokat előkészítő kabinetről van szó. Az Országgyűlés feloszlatása is kedvezne a Fidesznek, ez viszont az SZDSZ nélkül nem megy.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány visszafelé is elsülhet a legnagyobb ellenzéki párt számára, ha ugyanis nem lenne meg a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellett a parlamenti többség, az Gyurcsány Ferencet erősítené.

Fideszesek szerint az sem zárható ki, hogy Orbán Viktor pártelnök vagy Navracsics Tibor frakcióvezető már a hétvégi polgári pikniken, Kötcsén bejelentést tesz a hogyan továbbról. Ennek az esélyét azonban csökkenti, hogy a Fidesz elnöke Amerikából érkezve szinte egyenesen a Ferihegyi repülőtérről utazik Kötcsére.

Haláltánc

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Stumpf István politológus szerint takarékos megoldás lenne, ha júniusban, az európai parlamenti választásokkal egy időben tartanák az előre hozott választásokat, amivel sok milliárd forintot lehetne megspórolni.

Az Orbán-kormány kancelláriaminisztere jó elképzelésnek tartja Dávid Ibolya MDF-elnök kezdeményezését az ellenzéki konszenzus kialakítására és az Országgyűlés feloszlatására, mert ezzel mód nyílhatna a helyzet politikai konszolidálására.

Az elemző szerint a kisebbségi kormányzás a rendkívüli választások előszobája. Más a helyzet az ellenzék által felvetett válságkezelő átmeneti kormánnyal, amely körülhatárolt mandátummal működne, és biztonsággal el tudná vezetni az országot az előre hozott választásokig.

A politológus úgy fogalmazott: haláltánc, amit a kormányfő és szűkebb stábja előkészít, bár nem szabad lebecsülni Gyurcsány Ferenc túlélőképességét.

Stumpf István hozzátette: a szabad demokraták új vezetése úgy tűnik, tényleg meg akarja ragadni azt az esélyt, amit az elvesztett hitelesség visszaszerzése jelenthet.

Címlapról ajánljuk
Baán László az Arénában: korábban evidensnek vélt tudásanyag tűnik el és válik semmivé

Baán László az Arénában: korábban evidensnek vélt tudásanyag tűnik el és válik semmivé

Olyan gyorsak a változások ma már a világban, hogy ami korábban 10-20 év alatt történt meg, az most megtörténik öt év alatt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László, a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Az interjúban szólt a fővárossal való együttműködés lehetőségéről, a Nemzeti Galéria helyzetének állásáról, de elmondta a véleményét a Biodóm "két útjáról", és elárulta egy-két tervét is – új múzeumvezetői ciklusának kezdetén.

Elemzők: Benjamin Netanjahunak most lehetősége lenne a háború leállítására

Sokak szerint a zsidó állam számára ezt most olyan pillanat, mint amikor amerikai kommandósok likvidálták Oszama bin Ladent. „Kedveseim, a háború nem ért véget” – üzente a világnak Netanjahu, és elmondta, mi most a célja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 19. 09:16
×
×
×
×