eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Közjogi méltóságok közös fellépése az erőszak ellen - a nap információi

Közös felelősségnek tartják az erőszak és a kirekesztő nézetek elleni fellépést a közjogi méltóságok. Elképzelhetőnek tartja a szabályok szigorítását a nyugdíj-folyósítás biztonsága érdekében a pénzügyminiszter. Zágrábi sajtóértesülések szerint részesedést szeretne vásárolni a horvát INA olajtársaságból az OMV - a nap legfontosabb hírei.

Közös felelősségnek és kötelességnek nevezték az erőszakos cselekmények és kirekesztő nézetek elleni fellépést a közjogi méltóságok a délutáni találkozójukon. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a melegfelvonuláson történt atrocitások miatt kezdeményezte az egyeztetést, úgy fogalmazott: az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés jogát, de át kell tekinteni, hogy szükség van-e egyes jogszabályok módosítására. A megbeszélésen Sólyom László államfő, Szili Katalin, az Országgyűlés és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese vett részt. Közben a gyülekezési törvény módosítását szorgalmazta az MSZP budapesti elnöke. Burány Sándor úgy vélte: megoldást jelentene, ha egy tüntetést és egy ellentüntetést nem lehetne egy időben és egy helyen megtartani.

Szigorúbb nyugdíj-folyósítás?

Elképzelhető, hogy - a biztonság fokozása érdekében - szigorít a kormány a nyugdíj-folyósítás szabályain. Erről a pénzügyminiszter beszélt azután, hogy nyilvánosságra hoztak egy visszaélési ügyet. Veres János az InfoRádióban hangsúlyozta: a feltárt bűncselekmény nem befolyásolja, hogy mind a 3 millió 100 ezer nyugdíjas a megszokott időben kapja meg járandóságát. Daróczi Dávid kormányszóvivő korábban elmondta: valakik szerették volna saját számlájukra átutaltatni 20 ember nyugdíját, de ezt sikerült megakadályozni és az érintettek is időben megkapják járandóságukat.

Emelkedett az orvos-beteg találkozások száma áprilisban

Mintegy 20 százalékkal emelkedett az orvos-beteg találkozások száma áprilisban, a vizitdíj eltörlése után az előző hónaphoz képest - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője. Molnár Barbara az InfoRádióban szólt arról is, hogy márciushoz képest a gyógyszerforgalom szintén nőtt áprilisban. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: az adatok alapján egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a szolgáltatás ingyenessé válása miatt kezdett ismét orvoshoz járni az emberek többsége.

Blokáddal fenyeget a MAGOSZ

Blokáddal fenyegette meg a nagyfelvásárlókat és feldolgozókat a MAGOSZ szövetségi igazgatója. Budai Gyula azt mondta: ha a még betakarítás előtt álló gyümölcsök felvásárlási árai is - a meggyhez hasonlóan - elfogadhatatlanul alacsonyak lesznek, akkor addig maradnak a telephelyek körül, amíg megfelelő árat nem kapnak árujukért. Az érdekképviselet igazgatója bejelentette: a Gazdasági Versenyhivatal megindította a vizsgálatot a kartellgyanús meggyfelvásárlás ügyében. Hozzátette: a kajszibarack, a szilva, a szőlő és az alma esetében is lehetnek hasonló gondok.

Ma sem jött létre megállapodás


Ma sem jött létre megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV-társaságok között az érdekképviselet sztrájkköveteléseiről és a még elégséges szolgáltatásról. Az egyeztetést pénteken délelőtt folytatják. Gaskó István, az érdekképviselet elnöke a múlt héten azt mondta, hogy várhatóan most pénteken vagy szombaton folytatják a legutóbb áprilisban felfüggesztett, határozatlan idejű munkabeszüntetést, miután nem közeledtek az álláspontok.

Móricz Zsigmond körtéri átalakítások

Várhatóan az év végén összekötik a Villányi úti és a Fehérvári úti villamosok pályáját a 4-es metró Móricz Zsigmond körtéri felszíni munkálatainak részeként - közölte a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának elnöke. Lakos Imre hozzátette: arról még nincs döntés, hogy milyen változásokra kell számítani a forgalomban.

Újabb utazási iroda jelentett csődöt


Az eredetileg tervezett időpontban hazatérhet külföldről az a 26 magyar turista, akinek a nyaralását a tegnap csődöt jelentő Szikra Tours szervezte. Horváth Péter, az utazási irodát biztosító QBE (KJÚ-BÍ-I) Atlasz Biztosító értékesítési igazgatója az InfoRádióban elmondta: a cég 20 millió forint összegű biztosításából megoldották a most nyaralni indulók kiutaztatását is.

Részesedést szeretne a horvát INA olajtársaságban az OMV

Zágrábi sajtóértesülések szerint 26 százalékos részesedést szeretne vásárolni a horvát INA olajtársaságból az OMV. A horvát kormány szóvivője csak annyit közölt: kaptak levelet az osztrák cégtől, de annak tartalmáról nem nyilatkozott. Az OMV szándékai nem sokkal azután kerültek nyilvánosságra, hogy a horvát és a magyar kormányfő hétvégi, dubrovniki tárgyalásain arról számolt be: hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA közötti részvénycseréről. Ezzel 39 százalékra nőhetne a magyar olajtársaság részesedése a horvát vállalatban.

Heroincsempészés gyanúja miatt elfogott magyarok

Görögországban előzetes letartóztatásba helyezték a Híosz szigetén heroincsempészés gyanúja miatt elfogott három magyart. A felnőttekkel együtt utazott egyikük unokája, egy 11 éves kislány is, akit a görög hatóságok szerdán átadtak az időközben Athénba érkezett édesapjának. A turisták lakókocsijában csaknem 41 kilogramm heroint találtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×