eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Saját vesztüket okozhatták a vadászpilóták - a nap legfontosabb hírei

Eltérhettek a kiszabott feladattól annak a kiképző gépnek a pilótái, amely Fehérgyarmat közelében zuhant le; nem született döntés az energiaárak emelkedésének megfékezéséről a brüsszeli uniós csúcstalálkozón; a tudósok szerint jeget talált a Marson a Phoenix szonda - a nap legfontosabb hírei.

Katasztrófa

Eltérhettek a kiszabott feladattól annak az L-39-es kiképző gépnek a pilótái, amely délelőtt zuhant le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmat közelében. Ezt a honvédelmi miniszter közölte a légi baleset helyszínén. Szekeres Imre elmondta: az eddigi adatok szerint a pilóták egy nem tervezett és rendkívül kockázatos manővert hajtottak végre a géppel. Hozzátette: az L-39-es megfelelő állapotban volt, így műszaki hibáról nem lehet szó. A pilóták a repülő lezuhanása előtt megpróbáltak katapultálni, de ez nem sikerült, és mindketten a helyszínen életüket vesztették.

Elemeznek

Nem született döntés az energiaárak drámai emelkedésének megfékezéséről a brüsszeli uniós csúcstalálkozón. Az állam- és kormányfők ugyanakkor felkérték az Európai Bizottságot, hogy októberig készítsen egy hatástanulmányt arról, alkalmasak lehetnek-e adóeszközök a jelentős drágulás megfékezésére. Korábban a csúcstalálkozón arról sikerült döntést hozni, hogy az unió engedélyezze a tagországoknak az olajtársaságok extra-nyereségének megadóztatását. Veres János pénzügyminiszter azt mondta: Magyarországon az új különadó néhány száz cégre terjedne ki. Hozzátette: a bevételt szociális kompenzációra - elsősorban távhőtámogatásra - használnák fel.

Megtérül

A miniszterelnök szerint négy év alatt megtérül az adóbevételekből a Mercedesnek adandó állami támogatás. Gyurcsány Ferenc részletekről nem kívánt beszélni, mert - mint mondta - előbb minden érintett partnerrel szeretnének megállapodásra jutni. A német Daimler-Benz két napja jelentette be, hogy Kecskeméten építik fel az új Mercedes-gyárat. A stuttgarti konszern az új kompakt modellek gyártását végző üzemre 800 millió eurót, nagyjából 200 milliárd forintot költene, a gyár 2500 embernek ad majd munkát.

Tárgyalás

Már szombaton délután találkozik Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével Fodor Gábor, az SZDSZ vezetője. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke korábban jelezte: elsősorban az Országgyűlés feloszlatásáról és az előre hozott választásokról tárgyalna, a liberálisok új vezetője viszont az alkotmányos stabilitás, a gazdasági versenyképesség és a tiszta közélet kérdéseiről egyeztetne Orbán Viktorral. Fodor Gábor kedden egyeztet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az MSZP elnökével.Új villamosvonal

Debrecenben 2011-re épülhet meg az új villamosvonal; a beruházás 17,7 milliárd forintba kerül. Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kabinet még szerdán úgy határozott, hogy támogatja a projektet, és jóváhagyásra továbbítja az Európai Bizottságnak. A beruházás részeként 7,8 kilométer új villamospályát, 12 akadálymentesített megállót és egy új kocsiszínt építenek meg Debrecenben, valamint 18 új villamost vásárolnak.

Meghosszabbítják

Mintegy 44 milliárd forintból újítaná fel és hosszabbítaná meg a főváros az 1-es és a 3-as villamos nyomvonalát. A főpolgármester azt mondta: ha az unió támogatja a budapesti pályázatot, akkor új szerelvényeket is vásárolnak. Demszky Gábor szerint Brüsszel a költségek több mint 70 százalékát, 33 milliárd forintot biztosítana a fejlesztéshez.

Erős a forint

Ötéves csúcsra erősödött a forint a bankközi devizapiacon, miután a nyitás után nem sokkal áttörte a 240 forintos technikai küszöböt az euró árfolyama. Elemzők már korábban is biztosak voltak abban, hogy a forint áttöri a 240-es szintet az euróval szemben, mert a magas és várhatóan tovább emelkedő magyar jegybanki alapkamat, illetve a régiós devizák felértékelődésétől való elmaradás támogatja a forint további erősödését.

Sugárveszély

Nagyon erős, akár a 7,5-es riasztási értéket is megközelítő UV-B sugárzás várható a napokban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A tájékoztatás szerint az ilyen magas értékeknél egy normál bőrtípus esetében már 15-17 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Főként a Közép-Dunántúlon az ózonszennyezettség is emelkedett, de az egészségre veszélyes szintet nem érte el.

Új nemzeti parkok

Tizenhét nemzeti parkot hoznak létre Ukrajnában - így Kárpátalján is - a természeti környezet megóvása és a föld alatti ásványi kincsek kíméletlen kiaknázásának megakadályozása érdekében. Grigorij Filipcsuk környezetvédelmi miniszter elmondta: a tervezett 17 nemzeti park közül tizet még az idén nyáron kialakítanak, de a többi létrehozása is hamarosan megtörténik.

Jég a Marson

A tudósok szerint jeget talált a Marson a Phoenix szonda. A NASA illetékesei közölték: a műszerek fényképet készítettek a legutóbb felhozott talajmintáról, amelyben kezdetben fehér erek voltak láthatók, a későbbi képekről azonban eltűntek, mert a mintában lévő jég elpárolgott. Peter Smith, az Arizonai Egyetem munkatársa hangsúlyozta: korábban azt hitték, hogy sókiválásról lehet szó, de a só nem tűnt volna el.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×