eur:
388.78
usd:
361.59
bux:
68076.75
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Előnybe kerülhetnek a gyalogosok az autósokkal szemben

Egy új tervezet szerint a járdán állva is elsőbbsége lenne a gyalogosnak az autókkal szemben a lámpa nélküli gyalogátkelőhelyeknél. Kondorosi Ferenc kormánybiztos szerint a sofőröknek minden esetben számítaniuk kellene arra, hogy a gyalogos át akar kelni az úttesten.

Olyan gyalogosvédő intézkedést kellene beiktatni a KRESZ-be, amely úgy fogalmaz, hogy nem lassítja le a városok közlekedését, nem növeli a környezetterhelést, nem mechanikus megközelítésű, de a gyalogos számára feltétlen elsőbbséget, áthaladási lehetőséget biztosít abban az esetben, ha áthaladási szándékát egyértelműen jelezte, még mielőtt lelépett volna a járdáról - nyilatkozta az InfoRádiónak Kondorosi Ferenc kormánybiztos.

Hozzátette: mivel nem lehet azokat a magatartási formákat felsorolni, amelyek az egyértelmű áthaladási szándékra utalnak, a vitás esetekben az autósnak kötelessége lenne azt vélelmezni, hogy a gyalogos át akar kelni az úton. Persze a gyalogosok részéről is kulturált együttműködésre van szükség, mivel ők is gyakran figyelmen kívül hagyják a KRESZ jelzéseit.

Kondorosi Ferenc ugyanakkor egyetért azzal a feltevéssel, hogy nem feltétlenül a szabályokkal van baj, hanem azok betartásával. A kormánybiztos úgy véli: a jövőben a magabiztos, jogkövető magatartást kikényszerítő ellenőrzésre és a közlekedők közti együttműködésre kell koncentrálni. A létező szabályokat ugyan néhány helyen tökéletesíteni kell, de azok egyébként elegendőek.

A rendeletmódosítás leghamarabb ősszel léphet hatályba.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×