eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

A rossz politikus hamis mítoszai

A rossz politikusok félrevezető ismérveivel foglalkozik összeállításában a Figyelő - hetilapszemle.

A HVG azt írja, hogy alig menthető, olyan sok sebből vérzik az a közbeszerzési pályázat, amelyet a mentésirányítási rendszer több mint 4 milliárd forint uniós pénzzel támogatott fejlesztésére írt ki az Országos Mentőszolgálat. A hetilap a többi között rámutat, hogy a feladat legalább három markánsan elkülöníthető részből áll, mégis csak egyben pályázható meg, és ez már önmagában kedvét szeghette sok potenciális érdeklődőnek, hiszen a legtöbb cég vagy csak szoftverrel, vagy csak hardverrel foglalkozik. További részletek a HVG-ben.

A Figyelő arról ír, hogy milyen szempontok szerint nevezhetünk valakit rossz politikusnak. A hetilap szerzője szerint a magyarországi politikai közbeszédben három mítosz alapozza meg a politikusok feletti ítéletalkotást. Az első szerint a szakértelem általában kötődik a politikai tevékenységhez, azaz bizonyos posztok kizárólag a felügyelt területre vonatkozó szaktudás birtokában tölthetők be. A második téves megközelítés abból származik, hogy bár a választók egy része pontosan tudja, hogy a politika erkölcse sajátos, mégis a nyilvánosságban szinte mindig a hétköznapi erkölcs kategóriái alapján ítélik meg a szereplőket. Végül pedig a harmadik mítosz a civilség felmagasztalása. A mai magyar közbeszédben a civil mindig jó szerepet tölt be a rossz, gonosz politikussal szemben, holott a civil érdekérvényesítés is politika, csak más szervezeti keretek között - olvasható a Figyelőben.

A Heti Válasz a Magyar Antidopping Csoport vezetőjével közöl interjút. Tiszeker Ágnes szerint nincs garancia arra, hogy magyar sportoló ne bukjon le Pekingben. A szakember beszél arról is, hogy a doppingellenőrzésnek objektívnek kell lennie; az, hogy mit gondolnak a sportolóról a kinézete vagy az eredménye alapján, más dolog. Egyre gyakoribb az, hogy a gyanús esetekben feljelentés érkezik az ellenőrökhöz. Az interjú a Heti Válaszban olvasható.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×