eur:
401.2
usd:
366.62
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Újratemetés - 19 éve tisztelgett az ország a hat koporsó előtt

Tizenkilenc éve ezen a napon temették újra Nagy Imre volt miniszterelnököt és mártírtársait. A gyászszertartást a Hősök terén tartották több százezer ember részvételével. Orbán Viktor beszédében elsőként követelte nyilvánosan a szovjet csapatok azonnali kivonását.

1989. június 16-án, kivégzése után harmincegy évvel helyezték végső nyugalomra az '56-os forradalom miniszterelnökét, Nagy Imrét és mártírtársait. Az újratemetés előtti gyászszertartáson háromszázezer ember gyűlt össze a Hosök terén.

Nagy Imre, Maléter Pál, Szilágyi József, Losonczy Géza és Gimes Miklós koporsója mellett a szervező Történelmi Igazságtétel Bizottság felállított egy hatodikat is, amely az 1956-os forradalom áldozatainak állított emléket.

A kormányzó MSZMP mellett az összes politikai szervezet részt vett az ünnepségen, de a koporsó díszőrségének tagja volt Németh Miklós miniszterelnök és Pozsgay Imre államminiszter is. A gyászszertartáson mondott beszédében Orbán Viktor, a Fidesz egykori szóvivője nagy nyilvánosság előtt elsőként emlegette a szovjet csapatok kivonulását.

Orbán Viktor akkor azt mondta: "Ha nem tévesztjük szem elől '56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről."

Orbán tizenkilenc évvel ezelőtt keményen bírálta az előző rendszer vezetőit, akik szerinte a fordulat után egyből demokraták lettek. "Mi értetlenül állunk az előtt, hogy a forradalmat, és annak miniszterelnökét nemrég még kórusban gyalázók ma váratlanul ráébrednek, hogy ők Nagy Imre reformpolitikájának folytatói. Azt sem értjük, hogy azok a párt- és állami vezetők, akik elrendelték, hogy bennünket a forradalmat meghamisító tankönyvekből oktassanak, ma szinte tülekednek, hogy - mint egy szerencsehozó talizmánként - megérinthessék ezeket a koporsókat. "

Nagy Imre újratemetése fordulatot jelentett a forradalom hivatalos, MSZMP-s megítélésében is. Bár Pozsgay Imre már korábban kijelentette, hogy 1956 nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt, az új meghatározás csak a szertartás után vált a párton belül is elfogadottá.

Az 1989. június 16-i gyászszertartás 11 órás volt, a televízió pedig élőben közvetítette az egész rendezvényt. Az Új Köztemetőben jeltelen sírokból exhumált holttesteket még aznap a 301-es parcellában temették újra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×