eur:
401.2
usd:
366.57
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Hatvan autó égett ki: francia rendőrök és fiatalok csaptak össze

Feldühödött fiatalok rendőrökkel csaptak össze és hatvan gépkocsit, valamint egy élelmiszerboltot gyújtottak fel vasárnapra virradó éjszaka az észak-franciaországi Vitry-le-Francois nevű kisvárosban, miután egy társuk lövöldözésben meghalt.

A helyszínre kivonuló hetven rendőr és harminc tűzoltó közül négyen, a helyi lakosok közül pedig öten könnyebben megsérültek, amikor több órán át tartó összecsapásokra került sor a baseballütőkkel felszerelkezett fiatalokkal.

A nyugalom időközben helyreállt a kisvárosban, a feltételezett gyilkost a rendőrség őrizetbe vette.

A megyei ügyészség tájékoztatása szerint feltehetően valamilyen bűncselekményhez köthető leszámolási akció áldozata lett az a 20 év körüli fiatalember, akit szombat este nem sokkal 10 óra után ért a halálos lövés Vitry-le-Francois-ban.

Halála után egy órával ötven feldühödött helyi fiatal gyújtogatni kezdett: az éjszaka folyamán hatvan gépkocsi és egy élelmiszerbolt égett ki a környéken. A randalírozók a baseballütőkön kívül Molotov-koktélokkal is ellátták magukat, a kivonuló rendőrök és tűzoltók járműveit kövekkel dobálták meg.

A franciaországi elővárosokban az elmúlt években rendszeressé váltak a rendőrök és a helyi fiatalok összecsapásai. Legutóbb tavaly novemberben Párizs egyik északi elővárosában 64 rendőr sérült meg, amikor két motoros fiatal rendőrautóval ütközött össze, s haláluk után két éjszakán át tartottak az összecsapások.

Akkor félő volt, hogy két évvel a nagy külvárosi zavargásokat követően, amelyeket szintén két helyi, rendőrök által üldözött fiatal halála robbantott ki, az erőszakhullám elborítja a francia külvárosokat. A 2005. novemberi zavargásokban több mint száz rendőr sérült meg, közel tízezer gépkocsit és számos középületet gyújtottak fel Franciaországban.

Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×