eur:
401.2
usd:
366.62
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Az MSZP szeretné megtudni a korrupciógyanús beruházások listáját

Az MSZP-t nyugtalanítják a Fidesz elnökének szavai, ezért arra kérik Orbán Viktort, hogy tegyen feljelentést, ha tudja, mely beruházásoknál történt a szocialista kormányzás alatt visszaélés. A Fidesz elnöke egy ma délelőtti interjúban viszont arról beszélt: 1990 óta nem fordult elő, hogy a stabilitást nagyra értékelő szavazók elsöprő többsége előre hozott választást akar.

Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a Fidesz vezetője egy televíziós interjúban korábban arról beszélt, hogy hosszú listájuk van arról, milyen beruházásoknál és döntéseknél történt nyilvánvalóan korrupció vagy visszaélés. A szocialista politikus, aki 1995 és 1998 között művelődési és közoktatási minisztériumi politikai államtitkár volt hozzátette: ha valakinek tudomása van egy bűncselekményről és nem tesz feljelentést, akkor maga is bűnrészessé válik.

Szabó Zoltán azt mondta, hogy Orbán Viktor azoknak a Fidesz által vezetett önkormányzatoknak a listáját is hozza nyilvánosságra, amelyektől "a Fideszhez köthető cégekhez" szivárog az önkormányzat pénze. A politikus szerint az elmúlt időszakban számos gyanús ügyre derült fény, többek között Tatabányán, Debrecenben, Nagykanizsán, Hódmezővásárhelyen.

A megfigyeléssel összefüggésben azt mondta, Orbán Viktor folyamatosan törvénytelenséggel vádolja a kormányt, ezért érvei elveszítik komolyságukat, "legfeljebb egyetlen dolgot igazolhatnak, azt, hogy ha Orbán Viktornak alkalma volna rá, használna ilyen eszközöket politikai ellenfelei lejáratására".

Mit is mondott a Fidesz elnöke?

Orbán Viktor pénteken, a HírTV-nek adott interjúban többek között arról beszélt, hogy kötelessége kivizsgálni egy kormányváltás után az új vezetésnek a korrupciógyanús ügyeket.

A Fidesz elnöke a televíziós műsorban kifejtette: az ország jelenlegi állapotában egyszerűen nem viseli el, hogy nagyon sok állami nagyberuházás kétszer annyiba kerül nálunk, mint külföldön. Orbán Viktor szerint az MSZP élet-halál kérdésnek tekinti a politikai küzdelmet, és ebben szerepe van a bűncselekmény-gyanús ügyeknek is.

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: nyilvánvaló bűncselekmények történtek, amit iszonyatos erőfeszítésekkel tudnak a kormányzó erők elleplezni. Orbán Viktor azt mondta: "a K&H-ügytől kezdve hosszú listát adhatnék arról - van is ilyen listánk, hogy megnyugtassam Lendvai Ildikót -, hogy milyen beruházásoknál, milyen döntéseknél, milyen gazdasági akcióknál nyilvánvaló: ott korrupció, visszaélés történt".

A Fidesz elnöke a műsorban emlékeztetett: 2006-ban a kormányzat gazdasági adatokat titkolt el, a baloldali értelmiség föladta a kritikai attitűdjét. Orbán Viktor szerint ez vezetett az előző választáson aratott sikerhez. Azt mondta: "a kormányzás kudarcot vallott, ezt mutatja az emberek gazdasági helyzete".

Új világgazdasági korszak

Orbán Viktor a Vasárnapi Újságnak adott délelőtti interjúban arról beszélt, hogy 1990 óta nem fordult elő, hogy a stabilitást nagyra értékelő szavazók elsöprő többsége előre hozott választást akar. A Fidesz elnöke szerint nem lehet ugyan tudni, hogy az SZDSZ támogatni fogja kívülről a kormányt vagy változtatni akar, de van jelentősége annak, ami a szabad demokratáknál történt.

A volt miniszterelnök úgy látja: új világgazdasági korszak kezdődött, a nyersanyagok ára tovább fog emelkedni, amire az ország nincs felkészülve. Orbán Viktor szerint azért szükséges az előre hozott választás, hogy döntésre képes, hatékony, válságkezelő kormány legyen Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×