eur:
401.36
usd:
366.83
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Több olajért esedeznek a fejlett államok - a nap legfontosabb hírei

A rendszerváltás kulcsának nevezte Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetésének napját az államfő; megérkeztek a rendőrséghez a legfőbb közjogi méltóságok szállítására alkalmas páncélozott járművek; rendben leszállt a Discovery űrrepülőgép a floridai Kennedy Űrközpontban. A nap hírei.

Megemlékezés

A rendszerváltás kulcsának nevezte 1989. június 16-át, Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésének napját az államfő. Sólyom László a mártír miniszterelnök és társai kivégzésének ötvenedik évfordulója alkalmából tartott budapesti megemlékezésen azt mondta: Nagy Imre történelmi nagysága és a forradalomra visszavetített szerepe azon alapult, hogy nem mondta ki a Kádár Jánost legitimáló mondatot, inkább a halált választotta. Emlékeztetett arra: a mártírok méltó újratemetése mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy a Kádár-rendszer hazugságra épült, valamint azt, hogy 1956 forradalom és nem ellenforradalom volt. A megemlékezésen részt vett a mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin is.

Csekély esély

Az államháztartási törvény megújításáról beszélt a IX. Magyar Jogászgyűlés záróülésén az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor elmondta: a parlamentnek benyújtott jogszabálytervezet célokat és megoldásokat is kínál az államháztartási hiány kezelésére, valamint a nemzetközi trendekhez igazodó eljárások bevezetését javasolja. A miniszter úgy vélte, hogy a törvénycsomagot politikai okok miatt nem fogadja majd el a parlament.

Az MDF és a TEÁOR

Felülvizsgáltatná a tevékenységi körök egységes ágazati osztályozási rendszerét a Magyar Demokrata Fórum. Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő arra kérte a kormányt: tegye lehetővé, hogy a vállalkozások elektronikusan is bejelenthessék a TEÁOR számokat.

Páncélozott Audik

Megérkezett a rendőrséghez az a három új páncélozott biztonsági autó, amelyekkel a legfőbb közjogi méltóságokat és a Magyarországra érkező külföldi védett állami vezetőket viszik majd. A Távirati Iroda úgy tudja, hogy a rendőrség Audikat vásárolt, közbeszerzési eljárás nélkül, a kormánytól, illetve az Országgyűlés honvédelmi bizottságától tavaly szeptemberben kapott felhatalmazás alapján.

Klimatizált villamosok

Befejezték a klímaberendezések utólagos beépítését a Combino villamosokba - közölte a BKV. A társaság emlékeztetett arra: a munka az eredeti, a járműbeszerzésre vonatkozó szerződéskötés idején tett árajánlathoz képest 20 észázalékkal kevesebbe került; a teljes Combino flotta felszerelésére mintegy 1,6 milliárd forintot költöttek. Egy járműhöz három, tetőre szerelt utastéri léghűtő berendezés tartozik. Meghibásodás esetén sem szűnik meg a villamos hűtése, csak a hűtőteljesítmény csökken.A Frankenstein nyert

A budapesti Bárka Színház Frankenstein terv című darabja lett a legjobb előadás a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón, amelynek díjait gálaest keretében a Pécsi Nemzeti Színházban adták át. A zsűrik értékelése alapján a Mundruczó Kornél rendezte produkcióban játszott a legjobb női főszereplő, Monori Lili, és ez a darab kapta a közönségdíjat is. A legjobb férfi főszereplő Pintér Béla lett A démon gyermekei című darabban nyújtott alakításáért. A legjobb rendezőnek járó elismerést Zsótér Sándor vehette át a budapesti József Attila Színház által bemutatott, Az öreg hölgy látogatása című előadásáért. A fesztivál versenyprogramjában 16 produkció szerepelt.

Több olajat!

A kitermelés fokozására szólította fel az olajtermelő országokat a G8-csoport. A legfejlettebb ipari államok és Oroszország pénzügyminiszterei Oszakában kiadott nyilatkozatukban úgy fogalmaznak: az emelkedő kőolaj- és élelmiszerárak komoly fenyegetést jelentenek a gazdasági növekedés kiszámíthatóságára. Az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Németország és Oroszország szerint javítani kell az olajtartalékokra vonatkozó piaci adatok megbízhatóságát is. A G8-ak pénzügyminiszterei úgy vélik: minden országnak fel kell készülnie egy esetleges élelmiszerválságra, és késznek kell lennie a rendkívüli segélyezésre.

Földrengés

Hat halálos áldozata van annak az erős földrengésnek, amely Japán északi részét rázta meg. A tokiói kormány szóvivője közölte: 144-en sérültek meg, 8 embert eltűntként tartanak nyílván. A rengés számos helyen földcsuszamlást idézett elő, megállt a vonatközlekedés, több utat le kellett zárni, egy híd pedig összeomlott. A természeti csapás térségében 29 ezer lakásban rövid időre megszakadt az áramszolgáltatás. A Richter-skála szerint 7-7,2-es erősségű földmozgást több mint 150 kisebb utórengés követte.

Landolt a Discovery

Hét asztronautával a fedélzetén rendben leszállt a Discovery űrrepülőgép a floridai Kennedy Űrközpontban. A biztonságos landolást korábban kérdésessé tették az asztronauták által észlelt jelenségek, de az amerikai űrkutatási hivatal elemzése végül nem mutatott ki tényleges kockázatot. A mostani küldetés fő feladataként az űrhajósok a japán Kibo kutatómodul legnagyobb elemét helyezték el a Nemzetközi Űrállomáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×