eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Orbán: egymillió új munkahely tíz év alatt

A Fidesz új egyezséget ajánl az üzleti élet szereplőinek, amelynek eredményeképpen tíz év alatt egymillió új legális munkahely jöhet létre - erről Orbán Viktor pártelnök beszélt újságíróknak, miután kedden tárgyalt a "Megállapodást a jövőnkért" kiáltványt aláíró gazdasági szervezetek képviselőivel.

Orbán Viktor szerint jó esély van arra, hogy a választásokat követően komoly megállapodások jöjjenek létre a parlament, a politika és az üzleti élet képviselői között.

Mint mondta, a Fidesz arra fog törekedni, hogy egy ilyen megállapodás középpontjában a munkahelyteremtés álljon.

A pártelnök az MTI-nek azt mondta, hogy a Fidesz elutasítja a megszorítás politikáját, és a növekedés politikáját állítja középpontba. Kérdésre válaszolva kijelentette: a gazdasági növekedés megindulásához az kell, hogy a jelenlegi kormány távozzon, "minél hamarabb, annál jobb".

Hangsúlyozta: Magyarországon a sikeres kormányzáshoz szükséges közbizalom megszűnt, a bizalom újraépítésének egyetlen módja pedig az előrehozott választás.

Programunk első pontja úgy hangzik, menjetek el, és utána lehet az országot rendbe tenni. Mi azt kérjük a szocialistáktól, menjetek el és mindenkinek jobb lesz - fogalmazott.

Orbán Viktortól azt is megkérdezték, esett-e szó a korábban zárt körben tett, de azóta kiszivárgott beszédének egyes részleteiről, így a nagyberuházásokról, a nyugdíjak ügyéről és a szociális kérdésekről.

A pártelnök erre azt mondta, ezek a kérdések is előkerültek, de nem ezek álltak a középpontban. Mint mondta, Magyarországon a versenyképességet ösztönözni akaró gazdaságpolitika nem kerülhet összetűzésbe a nyugdíjasok szociális biztonságával, ezért a nyugdíjak reálértékét meg kell tartani. A nagyberuházások kapcsán Orbán Viktor kijelentette: minden beruházásra szükség van, de csak értelmes és az ország érdekeit szolgáló árakon.

A szociális kérdésekről a pártelnök azt mondta, hogy az egészségügyi és az oktatási alapellátás, valamint a közigazgatás és a közbiztonság megszervezése állami feladat, ezt az állam nem háríthatja át a piaci élet szereplőire.

A megbeszélés után Parragh László,a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a szakképzés területén minden politikai erő részvételével létrejövő konszenzus pár éven belül meghozhatja az eredményt a munkahelyteremtésben.

A "Megállapodást a jövőnként" kiáltványt aláíró 22 szervezet - köztük az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Befektetői Tanács, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara - képviselője korábban már konzultált Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az MSZP elnökével, szerdán pedig Dávid Ibolyával, az MDF elnökével folytatnak megbeszélést.

A 2006 áprilisában több napilapban közzétett kiáltványban kisebb és hatékonyabb államot, régiós elven működő önkormányzati rendszert, versenyképesebb, átláthatóbb és egyszerűbb adórendszert és szolgáltató egészségügyet szorgalmaztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×