eur:
388.69
usd:
361.66
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Gyurcsány szerint életképes az árnyékkoalíció

A miniszterelnök szerint már nem az egyensúly a kérdés, hanem a növekedés. Gyurcsány Ferenc erről Magyarország tiszteletbeli konzuljainak IV. konferenciáján beszélt. Mint mondta: kormánya 2010-ig kitölti mandátumát, mert az Országgyűlésben többségben vannak a változást pártoló erők. Beszélt ugyanakkor arról is: a vereség nem a világvégét jelenti, ahogy a győzelem sem jelent mindenre felhatalmazást. Aki ma többségben van, holnap kisebbségben lesz - közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc Magyarország tiszteletbeli konzuljai előtt kedden Budapesten a kiegyezés fundamentumaként említette, hogy a két oldalnak el kell fogadnia a másik történelmi, politikai és erkölcsi legitimitását.

Úgy fogalmazott, benne nincs indulat politikai ellenfeleivel szemben. Mint mondta, politikai szövetségeseihez sem a szeretet érzésével viszonyul elsősorban, hanem nagyon pragmatiusan, az együttműködés lehetőségét keresve.

A miniszterelnök úgy látja, Magyarországon ma politikai küzdelem helyett időnként ádáz politikai harc folyik.

A vereség nem a világvégét jelenti, ahogy a győzelem sem jelent mindenre felhatalmazást. Aki ma többségben van, holnap kisebbségben lesz - közölte a kormányfő.

Mint mondta, egy demokratikus politikus életében csak egy dolog lehet biztos: hogy a győzelmet mindig bukás követi, előbb vagy utóbb. Csak annak szabad győznie, aki tud veszíteni is - hangoztatta, hozzátéve: úgy látja, Magyarországon van, akinek ebben még tanulnia kell.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a kormány 2010-ig kitölti mandátumát, mert az Országgyűlésben még mindig többségben vannak a változást pártoló erők. Hozzátette: a következő két évben az ország gazdasága növekvő ütemben fog gyarapodni.
Azt tartom valószínűnek, hogy liberálisok és szocialisták együttműködésének bázisán ez a kormány 2010-ig kitölti a mandátumát, olyan második kettő évben, amelyben az ország gazdasága növekvő ütemben gyarapszik - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Magyarország tiszteletbeli konzuljainak IV. Konferenciáján.

Hozzátette: ebben az időszakban az infláció várhatóan folyamatosan csökken, a költségvetési egyensúly pedig helyreáll, Magyarország újra egy fejlődő ország képét fogja mutatni.

A belpolitikai helyzetről a miniszterelnök elmondta: mára az ellenzék legnagyobb ereje nem az utcán keresi a megoldást, hanem tárgyal, ami pozitív fejlemény. Eközben a liberális párt kilépett a koalícióból, de Gyurcsány Ferenc szerint a parlamenben azok vannak többségben, akik abban érdekeltek, hogy az a modernizácios program folytatodjon amit a kormány képvisel. A miniszterelnök hangsúlyozta: a liberálisok támogatása nem feltétel nélküli, de a lényeget tekintve világos.

A kormányfő értelmezésében a belpolitikai viták nagyjából arról szólnak, hogy vannak, akik azt mondják, őrizzünk meg mindent ahogy van és vannak akik jelentős áldozatok árán érnék el a változásokat. Gyurcsány Ferenc szerint azonban a szociális biztonság kialakult szintjének megőrzése mellett, a növekedésből származó erőforrásokat arra kéne fordítani, hogy Magyarország erősebb legyen társadalmi és gazdasági értelemben egyaránt.

Ehhez minden bizonnyal az adó- és járulékrendszer, a szociális rendszer és a képzési rendszer újragondolására lenne szükség - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, a szembenézés éve után 2008 a gazdaság éve, a trendforduló éve. Mint mondta: két év után látjuk, hogy már nem az egyensúly a kérdés, hanem a növekedés.

A reformokat egyébként a kormányfő gazdasági és társadalmi értelemben sikeresnek ítélte. Majd hozzátette, a változások alatt létrejött egy reform-ellenes többség, amely megmutatta, meddig mehet el a kormány. Azonban mindaz, ami történt a közigazgatásban és a felsőoktatásban, továbbá az egészségügyi ellátás területén, már beépült a hétköznapokba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×