eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Giró-Szász: Nyáron eldőlhet a kormány sorsa

Giró-Szász András szerint nyáron derülhet ki, hogy ismét koalícióra lép-e az SZDSZ az MSZP-vel. A politikai elemző az InfoRádióban úgy vélekedett: Orbán Viktor Fidesz-elnök közelmúltbéli szerepléseivel nem az előrehozott választásokra készül, inkább tudatosítani kívánja, hogy jobb alternatívát jelent a jelenlegi kormánynál.

Az lenne a furcsa, ha az ellenzék vezetője nem készülne arra, hogy a jelenlegi politikai helyzetben bármi - akár egy előrehozott választás is - megtörténhet - mondta az InfoRádiónak Giró-Szász András politikai elemző.

Orbán Viktor azzal, hogy a gazdaság szereplőivel tárgyal, és különböző fórumokon magyarázza jövőbeli politikai, gazdasági és társadalmi elképzeléseit, elsősorban nem az előrehozott választásokra készül. A Fidesz elnöke tudatosítani kívánja a választókban, hogy képes a kormányzásra, valamint, hogy valós, sőt, a jelenlegi kormánynál jobb alternatívát jelent - hangsúlyozta a szakértő.

Ellentétek?

Az ellenzéki politikus néhány héttel ezelőtt egy nem nyilvános szemináriumon nyíltan beszélt aktuálpolitikai kérdésekről és 2010 utáni terveiről. A politikai elemző ezzel kapcsolatban elmondta: akadnak, akik a szemináriumon elhangzottakat Orbán Viktor őszödi beszédeként aposztrofálják, szerinte azonban az ellenzéki politikus nyilvánosan vállalt gondolatai és a zártkörű beszélgetésen mondottak között nincs akkora különbség, mint Gyurcsány Ferenc és a valódi őszödi beszéd esetében.

Orbán Viktor a nyilvánosság előtt is azt mondja, hogy a nagyberuházással kapcsolatos visszaéléseket fel kell deríteni. A Fidesz vezetője ebben a tekintetben nagyon határozott és világos állásfoglalást vall - hangsúlyozta Giró-Szász András.

A nyáron eldőlhet

A szakértő szerint nyáron eldőlhet a kormány sorsa, amit nagyban befolyásol majd, hogy ki lesz a Szabad Demokraták Szövetségének új elnöke. Giró-Szász András úgy véli: az elnökválasztás eredménye meghatározza, hogyan viszonyul majd az SZDSZ a szocialistákhoz.

Ez arra lesz hatással, hogy az MSZP belső erőcsoportjai kiállnak-e a kisebbségi kormányzás mellett, vagy megpróbálják újra megkötni a szétszakadt koalíciót, így óvva meg Gyurcsány Ferenc politikai élete árán magukat és a szabad demokratákat a kisebbségi kormányzásból adódó veszélyektől.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×