eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Szilvásy: a szélsőségesek már nem rendelkeznek politikai támogatottsággal

Az uniós források felhasználása tisztaságának ellenőrzése lesz a Nemzetbiztonsági Hivatal idei kiemelt feladata - mondta a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az NBH 2007-es évkönyvének bemutatóján. Szilvásy György szerint a tavalyi év második felében a szélsőséges szervezetek már nem rendelkeztek politikai támogatottsággal.

A Nemzetbiztonsági Hivatal tapasztalatai szerint a szervezett bűnözés törekszik arra, hogy beépüljön a vállalatok tulajdonosi struktúráján keresztül a gazdasági szférába, keresik a közszférával, politikusokkal, döntéshozókkal a kapcsolatot mind az önkormányzati, mind a kormányzati szférában.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta: az NBH-nak meg kell védenie ezeket a szervezeteket a befolyásolástól. Szilvásy György konkrétumokról szólva beszámolt egy olyan esetről is, amely az APEH-nél történt.

A tárca nélküli miniszter közölte: az idei év kiemelt feladata lesz az uniós források felhasználása tisztaságának ellenőrzése. A tavalyi évről szólva rámutatott: 2007 második felében a szélsőséges szervezetek már nem rendelkeztek politikai támogatottsággal. Szilvásy György hangsúlyozta: az NBH kizárólag szakmai munkát végez.

Szintén tavaly került nyilvánosságra az úgynevezett Zuschlag-ügy, amelyben az elsőrendű vádlottat és hét társát bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják. Ezzel összefüggésbe hozták Szilvásy Györgyöt. Az InfoRádió érdeklődére a titokminiszter annyit mondott: az ügyészségi vizsgálat lezárása után nyilvánosságra hozza vallomását.

Laborc Sándor, az NBH főigazgatója a szervezetről szólva kifejtette: egyre többen választják ezt a szakmát, mind több a jelentkezők között a nő, és 1999-hez képest a nyelvtudással rendelkezők aránya a duplájára nőtt.

Hozzátette: 2001-2007 között a hivatalból kimenő információk száma háromszorosára növekedett, míg a partnerszolgálatoktól érkezett információk, megkeresések megtízszereződtek, ami szerinte a bizalom jele.

Fidesz: Kincstári optimizmus

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja szerint 2007 a botrányok éve volt az Nemzetbiztonsági Hivatalnál.

Demeter Ervin az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az Egymásért Egy-másért Alapítvánnyal összefüggő botrány miatt távoznia kellett a szervezet főigazgatójának, majd lefejezték a második vezetői szintet, és tavaly szeptemberben nagy szervezeti átalakítást hajtottak végre.

Ha jól működött volna az NBH, akkor nem kellett volna átszervezni; Szilvásy György értékelése tartalmatlan kincstári optimizmus - tette hozzá.

Demeter Ervin kijelentette: a kormány politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, ezért elégedett a miniszter az NBH tevékenységével. A politikus szerint ezt bizonyítja, hogy az NBH annak idején nyilatkozatot adott ki a 2006. őszi eseményekkel összefüggésben, és az is, amikor műveleti tisztet küldött egy párt sajtótájékoztatójára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×