eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Martonyi: alkalmazkodni kell a globalizációhoz

Az Orbán-kormány külügyminisztere szerint Közép-Európa nem teljesített rosszul az elmúlt 15-20 évben a felzárkózást tekintve. Martonyi János a Nézőpont Intézet "Magyarország 2025" című rendezvénysorozatának első előadásán azt mondta, egyre kevesebb jelentősége van a területi alapon szerveződő államoknak, a jövő a transznacionális szövetségeké.

Martonyi János szerint a globális folyamatok erősödése, és ezeknek a folyamatoknak a felgyorsulása alakítja a XXI. századi életet. Az Orbán-kormány külügyminisztere a Nézőpont Intézet Magyarország 2025 című rendezvényén azt mondta, az Európai Unió is hozzájárult ezeknek a tendenciáknak az érvényesüléséhez, de a közösség védelmet is hoz a tagállamainak.

Martonyi János szerint Közép-Európának az alapvető történelmi esélye, hogy felzárkózzon Európa nyugati részéhez, ragadja meg azt a történelmi esélyt, amit most megkapott. Minden ellenkező véleménnyel szemben úgy vélem, hogy az elmúlt 15-20 évben Közép-Európa a maga egészében nem teljesített rosszul" - tette hozzá.

A volt külügyminiszter azt mondta, el kell fogadnunk, hogy a nyugathoz tartozunk. Hozzátette ugyanakkor, hogy a XXI. században a területiségnek már nincs jelentősége, a jövő a transznacionális alapon szerveződő államoké vagy szövetségeké. Martonyi János hangsúlyozta, Európának érdeke, hogy fenntartsa a jó viszonyt az Egyesült Államokkal.

Martonyi János: a nyugati világ gazdasági jelentősége lassan csökken, a világkereskedelemben betöltött részaránya a nyugati világnak relatíve zsugorodik, és ez azt jelenti, hogy a nyugati világ összetartozását az eddigieknél sokkal jobban fel kell ismerni. Nyilvánvaló, hogy sokkal szorosabbra kell fűzni a transzatlanti kapcsolatokat.

Martonyi János hosszasan beszélt az Európai Unióról, amely szerinte kilábalt az intézményi válságból a Lisszaboni Szerződés elfogadásával. Hozzátette, óvatosan kell bánni az agrártámogatások lefaragásával, nehogy kialakuljon egy újabb élelmiszerválság.

A volt külügyminiszter szerint Magyarország 2002-ig töretlenül fejlődött, utána viszont "egy szűk hatalmi csoport gazdasági, erkölcsi, politikai válságba sodorta az országot". A volt külügyminiszter előrehozott választásokat sürgetett, és azt mondta, a jelenlegi kormánynak távoznia kell a hatalomból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×