eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Csukás István: "Megcsapott a halhatatlanság szele"

Csütörtöktől Csukás István Nevelési és Oktatási Központnak hívják a teskándi bölcsődét, óvodát és általános iskolát. Az író tréfásan azt mondja: "megcsapta a halhatatlanság szele".

Mi volt az első reakciója, amikor felhívták, hogy iskolát szeretnének elnevezni önről?

Szemérmes ódzkodás volt, és azt mondtam: hiszen még élek. Az igazgató végül azzal győzött meg, hogy elárulta: a névválasztásról a gyerekek döntöttek szavazással. Így elfogadtam a kérést, el kellett fogadnom. Ez nagyon nagy kitüntetés, mert a gyerekektől kaptam.

Mit gondol, ha valakiről iskolát neveznek el, az öregíti az embert?

Inkább úgy érzem, mintha megcsapott volna a halhatatlanság szele. Megsuhintott egy pici öröklét, ami egyébként is benne van a műfajban: aki a gyerekeknek ír, az a jövőnek ír.

Az ön írásain már több generáció nőtt fel, és úgy tűnik, a mostani gyerekeket is megszólítja...

Itt már mamákról, nagymamákról is szó van. Nagy öröm, ajándék az egy meseírónak, hogy a közönsége egyre nő, négy-ötévente újabb és újabb gyerekekkel lehet megismertetni az írásokat, színdarabokat.

Milyen iskola kapja az ön nevét?

Ez, a szó hagyományos értelmében, nem is az: egy olyan, jól felszerelt épületcsoport, ahová bölcsődések, óvodások és általános iskolások is járnak. Azért is tetszett nekem a hely, mert szép az iskola, jó a hangulat, a gyerekek pedig zökkenőmentesen tudnak átlépni egyik csoportból, osztályból a másikba.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×