eur:
389.24
usd:
360.77
bux:
68445.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az MSZP-s képviselők nem támogatták a Tibetről szóló javaslatot

Nem támogatta az Országgyűlés külügyi bizottsága a Tibetről szóló határozati javaslat általános vitára való alkalmasságát keddi ülésén. A javaslat felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, illetve támogassa a nemzetközi fórumokon a tárgyalások megkezdését Kína és a dalai láma között Tibet új státuszának meghatározásáért.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága tíz igen, kilenc nem szavazattal és egy tartózkodással utasította el a Tibetről szóló határozati javaslatot. A testület szocialista képviselői szerint az előterjesztés általános vitára alkalmatlan.

A Tibetről szóló határozati javaslatot Balog Zoltán (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Fodor Gábor (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) nyújtotta be. A javaslat felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, és támogassa a nemzetközi fórumokon a tárgyalások megkezdését Kína és a dalai láma között Tibet új státuszának meghatározásáért.

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára szerint a javaslat pillanatnyilag nem időszerű. Felhívta a figyelmet arra, hogy Kínában háromnapos nemzeti gyász van a közelmúltbeli földrengés miatt, ezért az Országgyűlésnek nem most kellene ezzel a kérdéssel foglalkoznia.

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke szerint elfogadhatatlan, ami Tibetben történt, éppen ezért az egyetlen vállalható álláspont egy ilyen tartalmú határozati javaslat kiadása.

Szabó Vilmos, a bizottság szocialista alelnöke úgy vélte: bár az elvekkel egyetért, ellenzi a javaslat kiadását, mivel az nagyon jelentősen rombolná a kínai-magyar kapcsolatokat.

Kovács Kálmán szerint a javaslat támogatható, és az SZDSZ-es képviselő kompromisszumként azt indítványozta, kerüljön bele az együttérzés kifejezése a Kínát ért természeti katasztrófa miatt, ugyanakkor a kínai politikai nyitás szorgalmazása is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×