eur:
390.18
usd:
364.87
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Vége az éjjelnappaliknak a XV. kerületben

Csütörtöktől este tíz és reggel hat óra között nem tarthatnak nyitva az élelmiszerboltok és a melegkonyhával nem rendelkező vendéglátóhelyek a főváros XV. kerületében. Az újpalotai közgyűlés azért döntött így, mert több százan panaszkodtak az utcán italozókra - mondta az InfoRádiónak a kerület alpolgármestere. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége diszkriminatívnak tartja a döntést, a szervezet ügyvezető elnöke szerint a korlátozás munkahelyek megszűnéséhez vezethet.

Sok újpalotai panaszkodott, amiért az éjjelnappali üzletek környékén éjszaka is italoznak, randalíroznak a vásárlók, a kisvendéglőkben pedig hangosan szól a zene, ezért csütörtöktől este tíz és reggel hat között nem tarthatnak nyitva az élelmiszerboltok és a melegkonyhával nem rendelkező vendéglátóhelyek - mondta az InfoRádiónak a városrész alpolgármestere.

A korlátozás, amely Gyurcsánszky János szerint nem okoz majd jelentős bevételkiesést az érintetteknek, 66 üzletre és vendéglátóhelyre vonatkozik a kerületben. Aki be akar vásárolni, az megteheti ezt este tíz előtt, és alkoholt is be tud szerezni a melegkonyhás vendéglőkben - magyarázta az alpolgármester.

Gyurcsánszky János: egyébként is tilos az utcán, az üzletek közvetlen környezetében alkoholt fogyasztani, az italozókat tetten érni azonban nagyon nehéz, így ez nem lehetett megoldás.

A rendelkezés hatályba lépésétől, csütörtöktől fokozott ellenőrzésre számíthatnak az üzletek és a vendéglátóhelyek - mondta a XV. kerület alpolgármestere, hozzáfűzve: a kereskedelmi törvény lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok meghatározzák az üzletek éjszakai nyitva tartását.

Felülvizsgáltatnák

Pusztán azért, mert egyes vendéglátóhelyeken, üzletek környékén köztéri italozás, emiatt pedig randalírozás folyik, nem lehet azokat az egységeket is büntetni, ahol nem jellemző az ilyesmi - mondta az InfoRádiónak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) ügyvezető elnöke.

Antalffy Gábor közölte: ahol visszaélések vannak, nem tartják be az értékesítési szabályokat, vagy zavarják a közrendet, egyedileg kell eljárni, és az adott vállalkozást meg kell büntetni, ha pedig a szabály rossz, akkor azt kell módosítani - hangsúlyozta az érdekképviselet ügyvezető elnöke.

A hosszított nyitva tartás egy üzletnek túlélési esélyt adhat - hangsúlyozta az érdekképviselet ügyvezető elnöke, aki szerint a korlátozással nemcsak a kiskereskedőt büntetik, hanem az ott lakókat vagy az arra járókat, akik éjszaka vásárolnának, de nem alkoholt.

Antalffy Gábor szerint a döntés miatt munkahelyek szűnhetnek meg, ha az éjjelnappali üzleteknek este tíztől reggel hatig zárva kell tartaniuk, hiszen ezzel egy műszak kiesik.

A KISOSZ a kereskedelmi törvény módosítását kezdeményezi, ám nem kifejezetten a XV. kerületi ügy kapcsán: általában a kereskedelmi tevékenység és az önkormányzati hatáskör újraszabályozását javasolja - mondta a szervezet ügyvezető elnöke.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×