eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Magánklinikát támogattak a megyei kórház hátrányára Somogyban - lapszemle

Hiába hirdettek eredményt tavaly a Szerencsejáték Zrt. internetes játékok megvalósításáról szóló tenderén, a fejlesztés máig nem kezdődött el - írja a Népszabadság. A Somogy megyei önkormányzat 2003-ban a megyei kórház rekonstrukciójára 3,5 milliárd forint címzett támogatást nyert. A Magyar Nemzet szerint 100 millió forint a törvényes úthoz képest más irányt vett.

A Népszabadság arról ír, hogy hiába hirdettek eredményt tavaly a Szerencsejáték Zrt. internetes játékok megvalósításáról szóló tenderén, a fejlesztés máig nem kezdődött el. Pedig a győztes, az Eastron szoftverfejlesztő cég már azt hihette, hogy megütötte a főnyereményt, azonban a nyertességével eddig nem sokra ment. A fejlesztés el sem kezdődött, így remény sincs arra, hogy a kiírásban szereplő, december 31-i határidőre a rendszer létrejöjjön és a Szerencsejáték Zrt. a világhálón kínált új játékaival a nemzetközi internetes oldalaknak immár jelentős konkurenciát teremtsen. Peredi János, az Eastron Kft. vezetője szerint nehezen érthető, hogy miért nem születik döntés, hiszen kalkulációik alapján az új játékokból évente 2-20 milliárd forint árbevétele származott volna a Szerencsejáték Zrt.-nek.

Magánklinikát támogattak a megyei kórház hátrányára

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a Gyenesei István által vezetett Somogy megyei önkormányzat 2003-ban a Kaposi Mór Megyei Kórház rekonstrukciójára 3,5 milliárd forint címzett támogatást nyert el az állami költségvetésből. A címzett támogatás azt jelenti, hogy a megítélt összeget kizárólag a kórház építés-szerelési beruházására kellett volna fordítani. A Gyenesei doktor vezette önkormányzatnál azonban úgy tűnik, hogy 100 millió forint sorsa a törvényes úthoz képest más irányt vett. Somogy megye korábbi vezetőjének közreműködésével az állami támogatás új "címzettje" az európai hírű plasztikai sebész, Seffer doktor magánklinikája lett. Gyeneseiék ugyanis úgy döntöttek, hogy a megyei kórház eszközeinek sterilizálása a plasztikai sebész kezében lesz a legjobb helyen.

Az egészségügy "belső köre" a síparadicsomban konferenciázott

Az Index úgy értesült, hogy miközben Magyarországon az egészségpénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezését készíti elő az egészségügyi tárca, az ágazat meghatározó szereplői négy napra egy zárt, informális találkozóra utaztak Ausztriába. A Zell am See-i egészségügyi felsővezetői konferenciát évek óta az elegáns ausztriai síparadicsomban és üdülőhelyen szervezik meg. Az idei mintegy 200 résztvevő között egészségügyi szakértők, üzletemberek, gyógyszeriparban érdekelt képviselők, kórházvezetők és egészségüggyel foglalkozó politikusok is vannak. A hagyomány szerint ezek a találkozók az egészségügyi piac meghatározó, "belső körös" szereplőinek szólnak.

Az Új Tulajdonosi Program kockázata

A Napi Gazdaságban Dióslaki Gábor, a kisbefektetők érdekvédelmi szervezetének elnöke úgy véli, komoly politikai és befektetői kockázatokat rejt az Új Tulajdonosi Program, hiszen nem tudni, mit kezd a programmal a mostani ellenzék, ha hatalomra kerül. Szerinte a kormány is érzékeli ezt a veszélyt, ezért kerülhetett a visszavásárlási garancia a feltételek közé.

Alacsony a szociális kiadások GDP-n belüli aránya

A Világgazdaság az Eurostat jelentésére hivatkozva arról tájékoztat, hogy Magyarországon, Romániában és Írországban nőtt a leggyorsabban az EU-n belül a szociális kiadások egy főre jutó reálértéke 2000 és 2005 között. Hazánkban főleg a táppénzre, az egészségügyi ellátásra, az időskori és a rokkantsági nyugdíjakra fordított pénzek emelkedtek ebben az időszakban, míg a munkanélküli-segélyekre költött összegek reálértékben csupán minimálisan nőttek. Az uniós statisztikusok azonban azt is megállapították, hogy Magyarországon a régi tagállamokhoz képest még mindig viszonylag alacsony a szociális kiadások GDP-n belüli aránya.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×