eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szocialista jelöltekkel töltené fel a médiakuratóriumokat az MSZP

Az SZDSZ ellenzékbe kerülésével a közmédiumokat felügyelő közalapítványok kuratóriumait és az ORTT-t is át kell alakítani, ezekbe a testületekbe ugyanis fele-fele arányban kell kormánypárti és ellenzéki jelölteket delegálni. Az MSZP szerint növelni kell a tagok számát, mégpedig szocialista jelöltekkel, a Fidesz viszont úgy véli, ezzel csökken a két ellenzéki párt befolyása.

Az MSZP frakcióvezetője szerint új szocialista jelöltekkel kell egyensúlyba hozni a médiakuratóriumokat, az SZDSZ ellenzékbe vonulásával ugyanis megváltozott a kormánypártok és az ellenzék befolyása. Erről az új kormányszerkezet parlamenti elfogadása után egyeztettek a pártok a házelnök dolgozószobájában. A jogszabályok szerint az ORTT-be, valamint a Magyar Televíziót, a Magyar Rádiót és a Duna Televíziót felügyelő közalapítványok kuratóriumainak elnökségébe paritásos alapon delegálnak tagokat a pártok.

Lendvai Ildikó a tanácskozás után az InfoRádió kérdésére elmondta, biztosítani kell, hogy ugyanannyi kormánypárti és ellenzéki tagja legyen a testületeknek. Az ellenzéki oldal nyilván nem kíván visszahívni tagokat, és a törvény úgy rendelkezik, hogy a kormányoldal és az ellenzéki oldal kurátorainak létszámának meg kell egyeznie - emelte ki az MSZP frakcióvezetője. Ha az ellenzéki oldalról bárki vissza akarna hívni kurátorokat, az egy más kérdés lenne, de ezt nem várom el - tette hozzá.

Kurátorokat egyébként nem is lehet visszahívni, csak saját maguk mondhatnak le. A Fidesz nem kér ilyet az általa delegáltaktól, a szocialista javaslattal viszont nem ért egyet. Répássy Róbert frakcióigazgató elmondta, elfogadhatatlan, hogy a parlamentben 40 százalékos erőt képviselő Fidesz-KDNP frakciószövetség médiakuratóriumi befolyása az új rendszerben 33 százalék alá csökkenne.

"Vitatjuk azt, hogy az MSZP és az SZDSZ belső alkuja ránk nézve bármilyen következményekkel járjon. Az MSZP a kisebbségbe szorulásának az előnyeit élvezni akarja, a hátrányaira viszont nem tart igényt" - emelte ki Répássy Róbert.

A fideszes politikus kifejtette: a parlamenti bizottsági rendszert is át kell alakítani, szerinte ugyanis igazságtalan, hogy a parlamentben kisebbségben van az MSZP, a bizottságokban viszont nincs.

A szocialisták még a héten megnevezik a jelöltjeiket az új posztokra, a javaslatról pedig jövő hétfőn dönthet a parlament.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×