eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Fidesz: 100 milliós pluszkiadást jelent a kormányszerkezet átalakítása - a nap hírei

A Fidesz szerint 100 millió forint pluszkiadást jelent egy év alatt a kormányszerkezet átalakítása. Mintegy 400 jelenlegi és volt politikus fizetését hozta nyilvánosságra a Miniszterelnöki Hivatal. A közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult a Magyar Posta a cég kerékpár-beszerzési eljárása ügyében. A nap legfontosabb hírei 2008. május 13-án.

Fidesz: 100 milliós pluszkiadást jelent a kormányszerkezet átalakítása

A Fidesz szerint 100 millió forint pluszkiadást jelent egy év alatt a kormányszerkezet átalakítása. Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek semmi sem drága hatalma megtartása érdekében. Úgy vélte: a 100 millió forintból 24 milliót a leköszönő miniszterek és államtitkárok végkielégítésére fordítanak, 40 millióba kerül a két új miniszter és egy új államtitkár fizetése, a fennmaradó összeget pedig a gépkocsik, titkárságok, kabinetek és egyéb járulékos költségek teszik ki.

A kormányszóvivő szerint az új kormányzati struktúra nem kerül többe, mint a korábbi. Budai Bernadett hangsúlyozta: az új minisztériumi szerkezet a felelősségi körök újraosztásával, a jelenleg működő tárcák intézményi, illetve költségvetési bázisán jön létre.

Állami vezetők fizetését hozta nyilvánosságra a MeH

Mintegy 400 jelenlegi és volt politikus fizetését hozta nyilvánosságra a Miniszterelnöki Hivatal. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvény alapján azoknak a juttatásait tették közzé, akik 2000. június 3-a után töltöttek be ilyen posztot. Budai Bernadett közölte: ebbe a körbe tartoznak a helyettes-, a címzetes, a közigazgatási, a politikai, illetve a szakállamtitkárok, valamint a miniszterek és a kormányfő.

Csökkenti a kormány a büdzsé általános tartalékát

Több mint 4,5 milliárd forinttal csökkenti a kormány a költségvetés általános tartalékát. A kabinet egy legfelsőbb bírósági döntés miatt 3,5 milliárd forintot csoportosít át a fegyveres szervek korábbi hivatásos állományú tagjainak juttatására.

A kormány további 300 millió forintot ad támogatásként a szentgotthárdi fürdő fejlesztésére, míg az Országos Rendőr-főkapitányság 692 millió forintot kap a márciusi tömegdemonstrációkkal összefüggő többletkiadásainak fedezetére. A kabinet arról is döntött, hogy az általános tartalékból 30 millió forintot fordít a regisztrációs adóval összefüggő egyedi adó-megállapítási díj megelőlegezésére.

Egyre közelebb a BKV-sztrájkhoz

Továbbra sincs egyezség a BKV vezetősége és a szakszervezetek között. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a mai tárgyalás után elmondta: az érdekképviseletek továbbra is tartják korábbi bejelentésüket, amely szerint május 27-én többnapos munkabeszüntetés kezdődhet.

Az ombudsman átalakítana


Átalakítaná a nemzetbiztonsági szolgálatok ellenőrzésének rendszerét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté hangsúlyozta: a kontrollra jelenleg hivatott intézmények csak korlátozottan alkalmasak feladatuk ellátására. Az ombudsman közölte: támogatna egy olyan törvénymódosítást, amely egy specializált szakbírói rendszert hozna létre a titkosszolgálatok politikától független ellenőrzésére.Ismét drágul az üzemanyag

Jelentősen emeli az üzemanyagok nagykereskedelmi árát csütörtökön a MOL - értesült a holtankoljak.hu. Az internetes oldal információi szerint a gázolaj literenkénti ára 8, a benziné 5 forinttal növekszik.

Elutasították az OMV keresetét

Első fokon elutasította az OMV-nek a MOL ellen benyújtott keresetét a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma. Az osztrák olajipari cég decemberben indított pert a MOL ellen, mert szerinte a magyar vállalat alapszabálya több ponton is ellentétes a magyar joggal. Az OMV kifogásolta, hogy még mindig létezik az állami kézben lévő, úgynevezett aranyrészvény intézménye, ami vétójogot biztosít a MOL alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlát eltörlésekor. Az osztrák cég szerint az is jogellenes, hogy a 10 százalékos szavazati korlát a magyar államra nem vonatkozik, és hogy alapszabály értelmében egyszerre csak korlátozott számú igazgatósági tag hívható vissza.

A Magyar Posta a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult


A közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult a Magyar Posta a cég kerékpár-beszerzési eljárása ügyében. Szűts Ildikó, a vállalat új vezérigazgatója elmondta: azt kérte a testülettől, hogy vizsgálja meg a tender menetét, és ezalatt függessze fel a már megkötött szerződést. Hangsúlyozta: információjuk szerint sérült a közbeszerzési eljárás versenysemlegessége, és tisztasága. A Magyar Posta Zrt. nemzetközi közbeszerzési eljárás keretében 4.800 kerékpárt, illetve 5 évre szervizszolgáltatást vásárolt mintegy 1,1 milliárd forint értékben a szlovén nyertestől. Az év elején a Fidesz is kifogásolta az eljárást, mert a párt szerint a külföldi cég darabonként több mint 200 ezer forintért szállít kerékpárokat a postának, míg egy magyar forgalmazó 50 ezer forintért adta volna a járműveket.

38 milliós támogatás a cannes-i magyar filmeknek

38 millió forinttal támogatja az Oktatási és Kulturális Minisztérium a magyar filmesek részvételét a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. Hiller István, a tárca vezetője közölte: azt szeretnék, ha a magyarok tehetségükhöz méltó módon mutatkozhatnának be a szerdán kezdődő franciaországi seregszemlén.

Péntekig vár a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata

Péntekig vár a Baptista Szeretetszolgálat Thaiföldön veszteglő mentőcsapata a mianmari beutazási vízumra - mondta az InfoRádióban a csoport vezetője. Pavelcze László hangsúlyozta: azokat a szállítmányokat, amelyeket a ciklon sújtotta délkelet-ázsiai országnak szántak, mindenképpen eljuttatják a rászorultaknak. Szólt arról is, hogy holnap reggel a földrengés sújtotta Szecsuán tartományba utazik, ahol felajánlja a szervezet segítségét a kínai hatóságoknak.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×