eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rosszul sáfárkodtunk az aranytartalékkal

Magyarország elherdálta az aranytartalékát; a nemesfém drágulása miatt az ország jobban járt volna, ha nem adja el készleteit - írja a Magyar Nemzet. Lapszemle.

A Népszabadság arról számol be, hogy egyetlen tanév alatt kétharmadára apadt az alapfokú művészetoktatási intézményekben tanuló diákok száma. A szakembereket is megdöbbentő "gyerekhiányra" akkor derült fény, amikor befejeződött az alapfokú művészeti oktatás intézményrendszerének ellenőrzése.

A minőségvizsgálat során kizáró oknak számít például, ha a pedagógusoknak nincs megfelelő végzettségük, ha az eszközök minősége nem éri el a kívánt szintet, esetleg kiderül, hogy a bejelentett óra- vagy gyerekszám nem a valóságot tükrözi. A nem minősített intézmények a korábbi állami normatívának csak a felét kapják meg.

A nemrég lezárult minősítési folyamat tapasztalatai alapján az értékelők úgy látják: a talpon maradt intézmények döntő többsége nagyszerűen végzi a munkáját.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Magyarország elherdálta az aranytartalékát; szinte csak a legszegényebb afrikai országoknak van kevesebb aranytartaléka, mint Magyarországnak. Pedig a rendszerváltás idején még 65 tonnányi aranyrúd pihent a nemzeti bank trezorjaiban, csakhogy egy 1990-es döntés értelmében a jegybank pénzzé tette a nemesfémtartalék nagy részét.

Az arany árát először dollárban tartotta az ország, majd euróban, és ez sokáig jó üzletnek bizonyult, mert az árfolyamváltozásokon nagyobb nyereséget lehetett realizálni, mint az arany drágulásán. Csakhogy a helyzet mostanra alaposan megváltozott, az arany ára ugyanis néhány év alatt csaknem megduplázódott. Az egykori eladás tehát rossz döntésnek bizonyult.

Az arany értéke abban rejlik, hogy a külföldi értékpapíroknál lényegesen kevesebb kockázatot rejt, kölcsön felvételekor pedig fedezetként is szolgálhat.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×