eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megpecsételődött a gyűlölt törvény sorsa - a nap legfontosabb hírei

Nem teljes a BKV-sztrájk támogatása, módosítani kell a metrókocsi-szerződést, még tavasszal visszavonják az egészségpénztári törvényt - a nap hírei.

Megbomlott egység

Nem csatlakoznak a metró-, és a villamosvezetők a BKV dolgozók május 27-től tervezett többnapos munkabeszüntetéséhez; a HÉV alkalmazottak egyharmadát képviselő egyik szakszervezet sem sztrájkol majd. Ezt a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke közölte, miután Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel tárgyalt. Gulyás Attila hangsúlyozta: ők is egyetértenek a sztrájkot hirdető érdekképviseletek követeléseivel, de pár hónapos haladékot adtak a megállapodásra.

Problémás szerződés

Az InfoRádió úgy tudja, hogy újra kell tárgyalni a 65 milliárd forintos metrókocsi-szerződést. Értesüléseink szerint a gyártás három hónapot csúszik, de ennél is nagyobb baj, hogy a 4-es metró vonalára szánt automata szerelvényeknek lejárna a garanciája, mire forgalomba állnának. A 2006-ban aláírt metróvonat-szerződést úgy kötötték meg, hogy két jármű érkezne idén a 2-es vonalra és kettő a 4-es vonalra. Mivel a 4-es metró építése csúszik és az automata szerelvényeket a 2-es metró vonalán nem tudják futtatni a BKV újratárgyalná a szerződést.

Ismételt jelölés

Péterfalvi Attilát ismét adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort pedig újra a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölte a köztársasági elnök. Sólyom László pénteken mutatta be jelöltjeit a frakciók képviselőinek. Az államfő azt mondta: igyekezett figyelembe venni a pártok véleményét, így azokat jelölte, akik a korábbi szavazáskor a legtöbb voksot kapták.

Visszavonják

Várhatóan még a parlament tavaszi ülésszakán visszavonják az egészségpénztári törvényt - közölte az egészségügyi miniszter. Székely Tamás azt mondta: az új jogszabály őszre készülhet el. A tárca vezetője megismételte: az új egészségbiztosítási koncepció tervezetét a jövő héten terjeszti a kormány elé, és őszig valamennyi szakmai szervezettel egyeztetni szeretne.

Fordulatra várva

A Fidesz elnöke szerint előrehozott választást kell tartani Magyarországon. Orbán Viktor az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának rendezvényén azt mondta: új egyezségre van szükség, ami a biztonságra, egymás tiszteletére, a felelősségvállalásra, illetve a demokráciára és a piacgazdaságra épül. Úgy fogalmazott: csak az előrehozott választás adhatja meg a gazdasági fordulat lehetőségét.

Konferencia

Az áfa-kulcs növelése mellett érvelt egy környezetvédelmi adózásról szóló budapesti konferencián az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa. Kovács László szerint az élőmunka és a teljesítmény megadóztatása helyett igazságosabb a fogyasztás terheit növelni. A szocialista politikus úgy vélte: a szegény társadalmi rétegek védelme érdekében az alapvető élelmiszereknél alacsonyabb áfa-kulcsokat lehetne alkalmazni.Bemutatkozás

A pályázati források átlátható szétosztását és a kutatói utánpótlás biztosítását nevezte legfontosabb feladatának a kutatás-fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Molnár Károly bemutatkozó sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: fontos, hogy a fiatal kutatók részt vegyenek külföldi részképzéseken, de a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve olyan feltételeket kell itthon teremteni, hogy a tanulmányok után visszatérjenek Magyarországra.

Átmentek

Megfelelnek a formai követelményeknek a földfelszíni digitális televíziós műsorszóró és a digitális rádiós hálózat üzemeltetésére pályázók - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője. Márton György az InfoRádióban azt mondta: a március 25-én kiírt tenderekre összesen négy pályázat érkezett; az egy csomagban meghirdetett öt földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft., a VHF sávban működő földfelszíni digitális rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére pedig az Antenna Hungária Zrt. és a Magyar Rádió Zrt. jelentkezett.

Pénz állt a házhoz

Megérkezett a Ferencváros bankszámlájára az angol befektetőtől a tulajdonjogért járó 2,3 milliárd forint - jelentette be a klub elnöke. Rieb György az InfoRádióban elmondta: ezzel a Kevin McCabe angol befektető érdekeltségébe tartozó cég 95 százalékos tulajdonrészt szerzett az egyesületben, a fennmaradó öt százalék a Ferencvárosé maradt, és ez meghatározott kérdésekben vétójogot biztosít a klub számára. Hozzátette: a Ferencvárosi Torna Club a beérkezett pénzből rendezte tartozását az APEH és az OTP felé, a többi hitelező kifizetése az átvilágítás után, várhatóan május végén kezdődik.

Csatlakoznak

Felperesként csatlakozik a Magyar Gárda feloszlatására kezdeményezett polgári perbe a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Országos Cigány Önkormányzat. Egri Oszkár, a Mazsihisz jogi képviselője az InfoRádióban azt mondta: elsősorban a jelenség ellen küzdenek, mert időről-időre újabb és újabb szélsőséges szervezetek jelennek meg, míg Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy a bírósági döntéssel és a megfelelő törvények módosításával elérhető, hogy kulturális tevékenységbe burkolva ne jöjjenek létre félkatonai szervezetek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×