eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Konferencia Európa lelkéről és sokszínűségéről

Az Európai Unió kulturális sokszínűségének fontosságát hangsúlyozta az Együtt-Sokfélén című konferencián felszólaló Szili Katalin házelnök, Göncz Kinga külügyminiszter és Glatz Ferenc akadémikus pénteken Budapesten az Országházban. Glatz Ferenc kiemelte: egy kis kultúra fenntartása sokkal több pénzt igényel, mint egy nagy kultúráé. Nem lehet a piac mindenható erejében bízni - hangoztatta, hozzátéve: át kell gondolni a hazai kultúrpolitikát.

Európának lelke kell, hogy legyen, és ezt a 27 tagország kultúrája adja - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a Külügyminisztérium és az EU Tájékoztató Szolgálat által szervezett rendezvény egyik védnöke.

A házelnök utalt Robert Schumannak, az Európai Unió atyjának szavaira, miszerint Európának nem szabad megmaradnia egy technokrata vállalkozás szintjén, kell, hogy lelke legyen. Szili Katalin szerint ez a gondolat ma is érvényes.

Szili Katalin szerint az európai kultúrák kölcsönhatása biztosíthatja az egymás iránti toleranciát, ez vezethet el a megbékéléshez, és ez jelentheti Európa stabilitását. "Kultúrák párbeszéde, egymás tisztelete, ez adhatja a lelkét Európának" - fűzte hozzá.

Göncz Kinga külügyminiszter, a konferencia másik védnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai és a nemzeti identitás nem zárja ki egymást.

Megjegyezte: sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy identitás határozza meg az emberek életét. Meg kell tanulnunk, hogy az emberek, a népek identitása sokszínű, nagyon sok minden belefér, olyan, mint egy mozaik - jelentette ki a diplomácia irányítója.

A külügyminiszter szerint az európai értékek, a tolerancia, a szabadság arról is szól, hogyan tudjuk elfogadni mások identitásait.

Glatz Ferenc akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke úgy vélte, a nyitottság, a szolidaritás és a kulturális sokszínűség az a három tulajdonság, amelyet az európai identitás alapjának kell tekinteni.

A történész szerint az európai kulturális integráció azt az értelmiségit fogja becsülni, aki képes saját nemzeti kultúráját közvetíteni az EU felé, ugyanakkor haza felé a világkultúrát közvetíti.

Glatz Ferenc kitért arra, hogy egy kis kultúra fenntartása sokkal több pénzt igényel, mint egy nagy kultúráé, például egy angol szótárat sokkal többen megvesznek, mint egy magyart. Nem lehet a piac mindenható erejében bízni - hangoztatta, hozzátéve: át kell gondolni a kultúrpolitikát.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×