eur:
390.04
usd:
364.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Végre süllyesztőbe kerül az elmúlt évek neoliberális egészségpolitikája"

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egészségügyi miniszter nemcsak hogy javasolta, de el is éri a pénztártörvény visszavonását. Éger István abban bízik, hogy a szakmai és politikai kompromisszumok révén a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal és a Fidesz által támogatott egészségbiztosítási törvénytervezet valósulhat meg.

A magyar társadalom nagy sikere lesz, ha a parlament hatályon kívül helyezi az egészségbiztosítási törvényt - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István hozzátette: nagyon örül annak, hogy az elmúlt két év neoliberális elvektől vezérelt egészségpolitikája süllyesztőbe kerül, és lehetőség nyílik az építkezésre.

A kamarai elnök szerint ugyanakkor az elvesztegetett időt már nem lehet behozni, és a két évvel ezelőttinél rosszabb helyzetből kell megkezdeni az építkezést, hiszen az elmúlt időszakban rombolás folyt. A szakma továbbra is kész arra, hogy értelmes kompromisszumok részese, elősegítője legyen - fűzte hozzá Éger István.

Az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezésével a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértői csoportja által előkészített, a társadalmi egészségbiztosítást leíró javaslata lehet az egyeztetések kiindulási alapja - magyarázta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István szerint azok az elvek, amelyeket Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtöki tájékoztatóján felvetett, közel állnak a kamara és más szakmai szervezetek álláspontjához.

Nincs már értelme

Nincs értelme megtartani a jelenleg még hatályos egészségbiztosítási törvényt, irányt kell váltani - mondta a Parlament egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke az InfoRádiónak.

Mikola István közölte: abban reménykedik, hogy visszavonják az anyagot, és megkezdődhet a rendszer szakmai alapon történő átalakítása. A politikus hozzátette: szerkezeti és menedzsmentbeli változtatásokat terveznek az egységes, Országos Egészségbiztosítási Pénztár szervezetében.

Az egészségügyi bizottság alelnöke úgy fogalmazott: elegük van már az egészségbiztosítási törvény körül hónapok óta zajló kutyakomédiából. Mikola István szerint túl nagy felelősség egy ekkora rendszerhez úgy hozzányúlni, hogy a szocialisták és a szabad demokraták folyton megváltoztatják véleményüket.

Rá fognak kényszerülni, hogy akárcsak a vizitdíjat, ezt a törvényt is visszavonják - vélekedett a politikus.Évek munkája

Az MSZP-nek vissza kell vonnia a pénztártörvényt, mert annak módosításához nem lesz képes 194 igen szavazatot megszerezni - mondta az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász. Sinkó Eszter szerint a szocialistáknak inkább azt kellene mérlegelniük, hogy a jelenlegi politikai felállásban érdemes-e egy új, saját javaslatot a Parlament elé vinniük.

Az egészségügyi közgazdász úgy véli, tisztázni kell a rendszer átalakításának hatásait is például abban a kérdésben, hogy a fejkvóta alapú finanszírozás képes-e csökkenteni a területi egyenlőtlenségeket. Sinkó Eszter közölte: ez nem dől el néhány hónap alatt, egy-két éven át különböző próbafinanszírozásokat kell majd bevezetni, hogy megállapítható legyen, melyikkel érhető el a kívánt cél.

Először az azonnali beavatkozások listáját kell felvázolni, amelyben szerepelnie kell a szakmai protokollok finomításának, valamint a jobb ellátás biztosításához szükséges összegeknek is - magyarázta a szakértő.

Ezeket a témákat mind-mind meg kell vizsgálni ahhoz, hogy láthassuk: ebből a pénzből egy sokkal jobban működő rendszert lehetne kialakítani - jelentette ki az egészségügyi közgazdász.

Hanganyag: Gál Ildikó és Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×