eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Baka András: A politikának felelős döntést kell hoznia

A Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltje szerint a politikának felelős döntést kell hoznia az igazságszolgáltatás és az intézmények működésének biztonsága érdekében. Baka András az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: nincsenek politikai kapcsolatai, már most a Legfelsőbb Bíróság megválasztott elnökeként kell viselkednie és távol kell tartania magát a pártoktól.

"A szakma támogat, mindennap meglepődöm a támogatás nagyságán" - mondta az InfoRádiónak Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltje, miután a táblabíróságok vezetői egységesen kiálltak mellette, annak ellenére, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács keddi ülésén nem adta meg a támogatást.

Baka András egyelőre a pártok támogatását sem szerezte meg, a Fidesz és a KDNP korábban azt jelezte, hogy az OIT állásfoglalását tartják majd szem előtt a döntéskor, az SZDSZ pedig eleve nem támogatta őt. Az MSZP-frakció két hét múlva, az MDF a jövő héten alakítja ki álláspontját az ügyben. A jelöltről az Országgyűlés dönt.

A jelölt az InfoRádióban elmondta: azt várja, hogy a politika egy ekkora horderejű kérdésben, azaz az igazságszolgáltatás, a jogbiztonság és az intézmény működésének érdekében felelős döntést hoz.

Hozzátette: úgy érzi, hogy jelöltként már most úgy kell viselkednie, olyan függetlennek kell lennie, mintha már megválasztották volna.

Baka András hangsúlyozta, hogy a pártoknál nem lobbizik, nincsenek pártkapcsolatai, hiszen az elmúlt években Strasbourgban ítélkezett.

Megválasztása esetén erősíteni a bíróságok függetlenségét, mert szerinte ez a követelmény.

Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének június 26-án jár le hatéves mandátuma.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×