eur:
389.72
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hajtóvadászat a hamisított gyógyszerek ellen

A hamis gyógyszerek további elterjedése ellen akciósorozattal kívánnak fellépni a hatóságok - írja a Népszabadság. Lapszemle.

Becslések szerint a Magyarországon évente elfogyasztott gyógyszerek három-öt százaléka hamisítvány - írja a Népszabadság. Bár a legális kereskedelmi forgalomban még nem találtak hamis gyógyszereket, az EU több tagállamában már igen.

A hamis gyógyszereknek számos típusa ismert. Egyes készítményekből kispórolják a hatóanyagot, vagy rosszabb adalékkal pótolják azt. Előfordult, hogy a jobb vagy a gyorsabb hatás érdekében a legális gyógyszerben alkalmazottnál nagyobb mennyiségű hatóanyagot kevertek egy tablettába. Megelőzendő a hazai helyzet rosszabbra fordulását, az illetékes szervek hajtóvadászatot indítanak az illegális gyógyszerforgalmazás ellen.

A Magyar Nemzet azt írja: a kórházak a betegellátást akadályozó finanszírozási korlátok újragondolását, a szakrendelők a kieső vizitdíj pótlását, az orvosok és a szakdolgozók pedig biztos megélhetést garantáló életpályamodell megalkotását várják Székely Tamás új egészségügyi minisztertől.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a lap körkérdésére úgy fogalmazott: kétévnyi liberális ámokfutás után a tennivalók az azonnali és a sürgős kategóriába sorolhatók. Hozzátette, a vidék gyógyszerellátásának összeomlása előtt mielőbb megoldást kell találni a több száz csődhelyzetbe került patika működőképességének fenntartására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×