eur:
388.99
usd:
361.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"Csak protekcióval oldható meg a gyerekek hétvégi ellátása?"

Az Országgyűlés elé került annak a kislánynak az ügye, aki húsvéti balesete után öt napig nem kapott megfelelő orvosi ellátást Budapesten. Egy fideszes képviselő azt tudakolta az Egészségügyi Minisztérium államtitkárától, hogy a megreformált rendszer felkészült-e a gyerekek hétvégi ellátására, vagy ez már csak protekcióval oldható meg.

Az InfoRádió adott hírt először arról, hogy nincs olyan szájsebészeti ügyelet Budapesten, ahol hétvégén is képesek lennének szakszerűen ellátni egy gyereket.

Egy kislányt a húsvéti hosszú hétvégén öt napig vittek kórházról kórházra a szülei, miután a kilenc éves gyerek leesett a kerékpárjáról, és súlyosan megsérült.

Az ÁNTSZ illetékese szerint az orvosok hibáztak, a Semmelweis Egyetem orvos-igazgatója azonban azt mondta, hogy a beutalási rend és a gyerekek ellátására alkalmas szájsebészet csak a hatóság nyilvántartásában létezik.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szájsebész az elmúlt másfél év kórházbezárásait, a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságának elnöke pedig az ÁNTSZ-t okolja a kialakult helyzetért.

A tárca a vizsgálatok eredményére vár

A botrány most elérte az Országgyűlést is, ahol egy fogorvos, Horváth Zsolt fideszes képviselő intézett kérdést egy fül-orr-gégészhez, Kincses Gyula egészségügyi államtitkárhoz. Azt tudakolta, hogy a megreformált rendszer felkészült-e a gyerekek hétvégi ellátására, vagy ez már csak protekcióval oldható meg.

Kincses Gyula saját bevallása szerint nem ismeri az ügy részleteit, de nyugtalanítónak tartja, hogy a kislány nem kapott ellátást. Az államtitkár nem kívánt érdemben válaszolni a képviselő kérdésére, arra hivatkozva, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét.

Az ügyben három vizsgálat indult: keresi az igazságot az Egészségbiztosítási Felügyelet, az ÁNTSZ és a Magyar Orvosi Kamara is.

Az pedig, hogy nem egyedi problémáról van szó, szintén az InfoRádió adásában derült ki: az egri Markhot Ferenc Kórház megbízott orvos-igazgatójától, Berhés Istvántól megtudtuk, hogy az intézménynek csak egy szájsebésze van, ezért ha hétvégén kell ellátni valakit, akkor magánorvosokat fizetnek meg, hogy bemenjenek a kórházba. Azonban még így is előfordul, hogy a sérülteket Miskolcra kell küldeniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Lengyelországban megugrott a kibertérben bekövetkező kritikus incidensek száma: 2023-ban mintegy 80 000 támadást regisztráltak, ami kétszerese a 2022-es számnak. Krzysztof Gawkowski digitális ügyekért felelős miniszter szerint 2024 első negyedéve további emelkedő tendenciát jelez, főként az orosz állami alkalmazásban lévő hackerek aktivizálták magukat – számolt be a lengyel közrádió.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×