eur:
389.3
usd:
362.05
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A Volán nem tudja pótolni a BKV buszvezetőit

Blöff és felelőtlenség a főváros vezetése részéről, hogy a Volánbusz sofőrjeivel kívánják kiváltani a pénteki sztrájkra készülő BKV buszvezetőket - mondta az InfoRádiónak Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője. A Volán társaságoknak ráadásul nincs akkora szabad kapacitásuk, hogy az április 18-ára bejelentett BKV-sztrájk alatt teljes egészében pótolni tudják a fővárosi helyi közlekedést - nyilatkozta a távirati irodának Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója.

Kedden folytatódnak a tárgyalások a BKV és a cég szakszervezetei között, de a főváros vezetése tárgyalásokat kezdeményez a Volán-társaságokkal, hogy a pénteki sztrájk idején biztosítani lehessen a közlekedést a főútvonalakon.

A Volán Egyesülés vezérigazgatója szerint azonban nehezen képzelhető el, hogy útvonalismerettel nem rendelkező járművezetők bonyolítsák le a fővárosban a helyi közlekedést.

Saslics Elemér rámutatott arra, hogy a Volán társaságoknál foglalkoztatási gondot is jelentene egy esetleges besegítés, hiszen csak szigorúan szabályozott feltételek mellett lehet autóbuszvezetőt alkalmazni. Ha távolabbi területről adna szabad kapacitást a Volán, akkor figyelembe kellene venni, hogy a buszt vezető sofőr munkaidejének jelentős részét a fővárosba vezetés, illetve az onnan való hazajutás tenné ki.

Pénteki fővárosi közlekedés esetén a Volánnál a szabad kapacitásnak csütörtök és vasárnap között kell rendelkezésre állni, hiszen a pihenőidőket előtte és utána való napokon ki kell adni. Ennyi szabad kapacitás a Volán társaságoknál csak nagyon szűkösen lenne - tette hozzá.

A dugók a Volánnak is gondot okoztak

Saslics Elemér szerint reálisan arra lehet számítani, hogy a főváros körzetében a szabad kapacitás erejéig a Volán és a BKV közös útvonalain kooperáció jön létre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legutóbbi BKV-sztrájk alatt akkora dugók alakultak ki a fővárosba vezető utakon, hogy a menetrend szerinti Volán-járatok is csak jelentős késéssel tudtak közlekedni.

Az MTI érdeklődésére a Volánbusz Zrt. azt közölte: a későbbiekben kívánnak az ügyben nyilatkozni.

A Vértes Volán Zrt.-nél arról tájékoztatták a távirati irodát, hogy egyelőre nem kaptak megkeresést a fővárosból. Tatabánya és Budapest, illetve Esztergom és Budapest között menetrend szerint közlekedő járataik vannak, amelyeket menetjeggyel a főváros területén igénybe lehet venni - jelezték.

A Nógrád Volán Zrt. illetékese elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek a BKV-val, vizsgálják, van-e szabad kapacitás a tervezett sztrájk időszakára, és ha van, milyen módon lehet azt kihasználni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×