eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Veres rendkívüli áldozatokra figyelmeztet - a nap legfontosabb hírei

A pénzügyminiszter szerint tartható az idei és a 2009-es hiánycél, fenntartják sztrájkfelhívásukat a BKV szakszervezetei, átadta a népszavazás érdekében gyűjtött aláírásokat az Országos Választási Irodának az Albert házaspár - a nap hírei.

Veres optimista

Jövőre és 2010-ben is reális cél Magyarországon a 3,5 százalékos gazdasági növekedés elérése - közölte a pénzügyminiszter egy szakmai konferencián, a Magyar Tudományos Akadémián. Veres János szerint ez a növekedés annak ellenére valósulhat meg, hogy a világgazdasági kilátások az elmúlt fél évben romlottak. A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdasági növekedést az államháztartási hiány csökkenésével együtt járó finanszírozási igény felére mérséklődése teremti meg. Veres János elmondta: tartható az idei 4, jövőre pedig 3 százalékos államháztartási hiánycél, de ez - szerinte - rendkívüli áldozatokat kíván a magyar gazdaság szereplőitől és a lakosságtól egyaránt.

Válságboncolgatás

A Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet igazgatója szerint súlyos gazdasági, társadalmi és erkölcsi válságban van az ország, amelynek következtében történelmi mélypontot él át. Matolcsy György Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében tartott kerekasztal-beszélgetésen felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlett országok között Magyarországon a legnagyobb a szakadék a társadalom felső és alsó 10 százaléka között. Az Orbán-kormány gazdasági minisztere a megújított szociális piacgazdaság kidolgozását tartaná előrelépésnek. Járai Zsigmond, a jegybank korábbi elnöke beszédében arról beszélt, hogy az ország adósságcsapdában van. A közgazdász úgy vélte: a pénzügyi válságot a jelenlegi tehetségtelen kormány nem tudja kezelni.

Úton az újabb sztrájk felé

Fenntartják az április 18-i munkabeszüntetési szándékukat a BKV-szakszervezetei - közölte a sztrájkbizottság szóvivője. Nemes Gábor elmondta: nem egyértelműen negatív tartalmú Kiss Péter kancelláriaminiszter válaszlevele, amelyből kiderül, hogy a BKV állami normatív támogatását nem kívánják emelni. Az állam ebben ugyanis ígéretet vállal, hogy hajlandó tárgyalni a közlekedési cég finanszírozási problémáinak megoldásáról. A szóvivő hangsúlyozta: a cég gazdasági helyzete a szakszervezetek megítélése szerint azonnali beavatkozást követel. Korábban az InfoRádiónak Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: elkezdődhet az egyeztetés a főváros és a kormány között a BKV többlettámogatásáról.

Visszavert ötlet

Határozottan elutasították a szakszervezetek a sztrájktörvény módosítására vonatkozó munkáltatói javaslatot az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. A kormányoldal képviselője úgy vélte: meg kell vitatni az előterjesztést. Korábban Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az InfoRádióban elmondta: a sztrájktörvény azonnali megváltoztatását kezdeményezik, hogy az ország lakossága biztosan hozzájuthasson a megfizetett alapvető közszolgáltatásokhoz. A GVH az árampiacról

A hosszú távú áramvásárlási szerződések felbontását szorgalmazza a Gazdasági Versenyhivatal. A testület elnöke az InfoRádióban elmondta: ez lehet az egyik lépés, amellyel megoldható az árampiacon kialakult kedvezőtlen helyzet. Nagy Zoltán hangsúlyozta: új megállapodásokat lehet kötni, de azok nem korlátozhatják a piaci versenyt.

Új referendum ősszel?

Átadta az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozásáért kezdeményezett népszavazás érdekében gyűjtött aláírásokat az Országos Választási Irodának az Albert házaspár. Az aláírásgyűjtésben részt vevő érdekképviseletek és civil szervezetek nevében Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta: a kormányt tartják felelősnek azért, hogy mintegy 4 milliárd forintért meg kell tartani a referendumot.

Finanszírozási ötlet

Már júniusban életbe léphet a háziorvosok finanszírozási rendszerének átalakítására kidolgozott program néhány eleme. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista alelnöke az InfoRádióban elmondta: az MSZP tervezete alapján - egyebek mellett - plusz pénzt kapnának a praxisok, ha a betegek szűréseken vesznek részt, vagy a háziorvos prevenciós tevékenységet végez. Schvarz Tibor hangsúlyozta: meg kellene határozni a rendelők minimum felszereltségi szintjét is, majd ezután újabb eszközbeszerzési pályázatot írnának ki.

Gyurcsány felszólít

A szélsőjobboldali eszmék elleni egységes fellépésre szólította fel a parlamenti pártok elnökeit az MSZP vezetője. Gyurcsány Ferenc nyílt levelében arra kéri a Fideszt, a KDNP-t és az MDF-et, hogy képviselőik vegyenek részt az SZDSZ és civil szervezetek által a szélsőségesek megmozdulásával egyidőben, péntekre szervezett ellentüntetésen.

Fontolva távoznak

Az amerikai elnök bejelentette: felfüggeszti nyáron az amerikai csapatok kivonását Irakból, hogy a hadsereg újraértékelhesse a biztonsági helyzetet. George Bush elfogadta az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnokának javaslatát arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi csapatcsökkentési szakasz júliusi lezárása után 45 napra fagyasszák be a kivonás folyamatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×