eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb BKV-sztrájk várható

Az InfoRádió értesülése szerint április 18-ára egész napos sztrájkot hirdettek meg a BKV-nál működő érdekképviseletek a tervezett járatritkítások miatt. A döntést hamarosan hivatalosan is bejelentik.

Gulyás Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője elmondta, hogy a szerdai tárgyaláson sem sikerült megegyezni a munkáltatóval: a cég nem vonta vissza a paraméterkönyv-tervezetet, és nem adott garanciát arra vonatkozóan, hogy megoldják a társaság gazdasági problémáit.

Nem biztosított a közlekedési vállalat jövője, az érdekképviseletek tartanak attól, hogy elkezdődik a vállalat felaprózása, a munkafolyamatok kiszervezése, a telephelyek bezárása és a leépítés.
A szóvivő hozzátette: tiltakoznak a járatritkítási tervezet ellen is, elsősorban azért, mert közlésük szerint őket nem vonta be a munkáltató annak kidolgozásába, amire pedig ígéretet tett.

A szakszervezetek úgy látják, hogy a vállalat gazdasági állapota a "huszonnegyedik" órában van, ezért nem lehet tovább halogatni a finanszírozás megoldását. Gulyás Gábor hozzátette: a lehetséges jövő heti sztrájk pénteken 0 órától szombaton 0 óráig tartana.

Bartha Pál, a szakszervezeti szövetség másik szóvivője elmondta, hogy az esetleges sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékére a jövő hét elején tesznek javaslatot. A tárgyalások folytatódnak a BKV Zrt. vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között - tette hozzá.

Hétfőn már sztrájkoltak

A BKV-szakszervezetek hétfőn üzemkezdettől délután 13.00 óráig tartottak munkabeszüntetést. A BKV-sztrájk alatt a normális szolgáltatás mértékének csak hét százaléka üzemelt.

Demszky Gábor főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem tudja tovább növelni a BKV-nak nyújtott támogatását, a vállalat pedig az utasok biztonságának veszélyeztetése nélkül nem tud többet megtakarítani.

Ezért a fővárosban keletkező személyi jövedelemadóból a jelenlegi 1,2 százaléknál jóval nagyobb részesedést, a BKV évek óta változatlan állami támogatásának növelését, valamint 18,5 milliárd forint idei, plusz állami forrást sürgetett a főpolgármester.

A sztrájk után az érdekképviseletek egy része még ígéretet tett arra, hogy nem hirdetnek sztrájkot, amíg el nem dől, hogy a társaság megkapja-e a főváros által kért 18,5 milliárd forintos idei, plusz állami támogatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×