eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Veszélyes anyagok az utakon

Országos nyilvántartást állít össze a katasztrófavédelem mindazokról a cégekről, amelyek valamilyen módon érintettek a veszélyes anyagok szállításában. Az intézkedés célja, hogy felszámolják ezek illegális fuvarozását.

A Népszabadságból kiderül, hogy évente négyezer-ötezer tonna különösen veszélyes anyagot - például kénsavat, klórt, illetve lőport és más robbanóanyagokat utaztatnak Magyarország közútjain, míg a "csupán" veszélyes hulladék fuvarozása során több millió tonnányi szállítmányt továbbítanak. Tavaly csak a nyilvántartott tranzit megközelítette a százezer tonnát; ötvenötezer tonna ólomakkumulátort, tízezer tonnánál több ózongyilkos halont vagy más mérgező, részben már hosszabb ideje betiltott anyagokat tartalmazó hulladékot, szerves oldószereket, de rákkeltő vagy egyéb szörnyű hatású készítményeket is vittek át az országon. A szállítmányok többsége a Balkánról indult, míg a cél zömében Ausztria, Franciaország, Hollandia vagy Németország volt.

A Magyar Nemzet szerint a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőinek keddi meghallgatása is téma lehet az adócsalásért börtönbüntetésre ítélt Kabai Károly szocialista vállalkozó kapcsolata a honvédség vezetőivel. Bal-, és jobboldali szakpolitikusok szerint ugyanis nemzetbiztonsági kockázata van, ha egy bűnözőt engednek a hadsereg közelébe. A Honvédelmi Minisztérium a lap ügyről feltett kérdéseire azt felelte: Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfői határidővel tájékoztatást kért a Katonai Biztonsági Hivataltól. A kapott tájékoztatás után, ha szükséges, a miniszter vizsgálatot rendel el - írta a HM sajtóosztálya.

A Napi Gazdaság azt írja: az infláció szempontjából rossz hír, hogy az utóbbi időszakban az olajár-emelkedés még a dollár gyengülése ellenére is megjelent a hazai árakban, és ez a helyzet a későbbiekben is fennállhat. Annak ellenére, hogy Magyarország az alacsony dollárárfolyam miatt relatíve olcsón jut hozzá az olajhoz, a termék folyamatos áremelkedése miatt erős kockázati tényezőnek számít a pénzromlás alakulásában. Az elemzők szerint jelenleg nem a spekulatív pozíciók alakítják az olajárat, a kínai és az indiai kereslethez képtelen igazodni a kínálat.

A Világgazdaság szerint elképzelhető áramellátási zavar a nyári időszakban, bár a hazai ellátásért felelős Mavir Zrt. szabályozási és irányítási oldalról felkészült a kánikulára. Több áramot azonban nem tud elosztani, mint tavaly, mert nem létesülnek új tartalékkapacitások. Liberalizált piacunkon importálni sem tudnak a kereskedők, e lehetőséget éppen a Mavir anyacége, az MVM Zrt. ellenőrzi, lényegében egyedül, a közüzemi vevők ellátására hivatkozva. Sajátos módon viszont éppen az MVM és néhány nagyfogyasztó szerződése révén enyhülhet a nyári villamosenergia-hiány, a vevők ugyanis az alacsonyabb áramért szükség esetén csökkentik a felhasználásukat.

A portfolio.hu online gazdasági újságból megtudhatják, hogy az előttünk álló hét nem ígérkezik túlságosan mozgalmasnak, bár külföldi és hazai makrogazdasági vonatkozásban is igen lényeges makrogazdasági adatok látnak napvilágot. Hétfőn és kedden inkább a hazai, míg a hét második felében a külföldi jelentések miatt izgulhatunk. Magyar vonatkozásban a hét két legfontosabb eseménye a Pénzügyminisztérium kedd délután megjelenő márciusi államháztartási gyorsjelentése és a KSH pénteki fogyasztói árstatisztikája. A márciusi államháztartási adatok mellett szintén kedden ismerhetjük meg a februári külkereskedelmi és ipari termelési számokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×