eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Századvég-Forsense: a legtöbben előrehozott választásokat akarnak

A jelenlegi politikai helyzet lehetséges megoldásai közül az előrehozott választások lehetősége élvezi a választók legnagyobb támogatottságát, relatív többségük, 42 százalékuk választaná ezt az opciót - derül ki a Századvég-Forsense legfrissebb felméréséből.

Ezt követi - támogatottságban messze lemaradva - az SZDSZ visszakozásának köszönhetően az eredeti koalíció helyreállítása (19 százalék), míg a jelenleg körvonalazódó variáció, a kisebbségi kormányzás Gyurcsány Ferenc vezetésével mindössze a megkérdezettek 13 százalékának a támogatottságát nyerné el.

A felmérés szerint a Fidesz szavazóinak több mint kétharmada, 71 százaléka az előrehozott választások mellett foglal állást, a szocialista párt támogatói körében viszont a koalíció helyreállítása a legnépszerűbb opció: az MSZP szimpatizánsainak fele támogatja ezt, míg a koalíció Gyurcsány Ferenc nélküli helyreállítását csak minden tizedik.

Az új kormányfővel megvalósuló kisebbségi kormányzást még kevesebben, mindössze hét százalékuk támogatná.

A megkérdezettek csaknem kétharmada egyetért Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztésével, csaknem fele támogatja az SZDSZ reakcióját, vagyis a liberális miniszterek visszahívását, viszont csak kilenc százalékuk szerint javított mindez a kisebbik koalíciós párt megítélésén.

A jelenlegi politikai helyzet kialakulásáért a megkérdezettek csaknem ugyanakkora arányban tartják nagy vagy nagyon nagy mértékben felelősnek Gyurcsány Ferencet miniszterelnököt (71 százalék) és Kóka Jánost, az SZDSZ elnökét (69 százalék), valamint az MSZP-t (69 százalék) és az SZDSZ-t (64 százalék).

A válaszadók több mint fele mindkét politikust, illetve mindkét pártot felelősnek tartja a helyzetért - olvasható.

A Századvég-Forsense április 2-a és 4-e között végezte kérdőíves kutatását, amelynek során 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú embert kérdeztek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×