eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már tart a BKV-sztrájk

Budapesten a BKV dolgozóinak csaknem 99 százaléka csatlakozott az üzemkezdettől 13 óráig tartó munkabeszüntetéshez - közölte a Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökhelyettese.

Gulyás Attila elmondta: eddig három 1-es jelzésű villamos hagyta el a Baross kocsiszínt, és a metrónál is 400-an jelezték, hogy nem veszik fel a munkát.

Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke arról számolt be, hogy a 290 autóbusz közül egyetlen jármű sem hagyta el a telephelyet.

Áll a forgalom a kelenföldi autóbusz telephelyen is, ahonnan 270 járműnek kellett volna forgalomba állnia - közölte a Fürst Autóbusz Szakszervezet elnöke. Bartha Pál hozzátette: eddig mintegy 60-an csatlakoztak a sztrájkhoz.

A szakszervezetek a tervezett csoportos létszámleépítés és járatritkítások ellen tiltakoznak, valamint azt követelik, hogy a BKV vezetősége kezdjen tárgyalásokat a főváros és az állam képviselőivel a társaság anyagi problémáinak megoldása érdekében.

A vonatok 70 százaléka közlekedik

A MÁV tájékoztatása szerint a jegy- és kocsivizsgálók egy része sztrájkol, de a mozdonyvezetők és a forgalomirányítók többsége felvette a munkát, így a szerelvények mintegy 70 százaléka közlekedhet.

Budapesten a Déli és a Nyugati pályaudvar fogadja és indítja majd a vonatokat, viszont a Keleti pályaudvar helyett csak Rákosig közlekednek a szerelvények.

A Budapest-Vác-Esztergom vonalon 1-2 óránként járnak majd a vonatok. A Rákospalota-Újpest-Veresegyház, illetve a Hatvan és Salgótarján közötti szakaszon nem lesz vasúti közlekedés.

Sztrájkolnak a dolgozók Szegeden is, így Kiskundorozsmáig buszok viszik az utasokat. Kaposvárott és Gyékényes között akadozhat a közlekedés. Záhony, Miskolc, Nyíregyháza, Mátészalka környékén, valamint Szombathelyen és Pécs térségében minden szerelvény rendben elindult.

A vasutas érdekképviseletek minden dolgozónak nettó 250 ezer forintot kérnek a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, több mint 10 százalékos többlet-bérfejlesztést a megajánlott 6,9 százalékon felül, továbbá elutasítják a 38 vasúti mellékvonal tervezett megszüntetését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×