eur:
388.97
usd:
363.39
bux:
68177.52
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kiszámíthatatlan lesz a vasúti közlekedés

Kiszámíthatatlan vasúti közlekedés várható hétfőn. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetője azt mondta: a kocsivizsgálók és a forgalmi dolgozók közül sokan nem vették fel a munkát. A MÁV Zrt. szóvivője pedig azt közölte: az utasoknak mindig csak a következő fél órára tudnak tájékoztatást adni.

Információs pultokat helyezett el a pályaudvarokon a vasúttársaság, munkatársaik azonban mindig csak a következő fél órára tudnak tájékoztatást adni, így a vasúti közlekedés hétfőn kiszámíthatatlan lesz - mondta az InfoRádióban Sigulinszky Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője.
Hogy pontosan mennyien csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, nem tudta megmondani, de szavai szerit néhány kocsivizsgáló sztrájkja is elég ahhoz, hogy káoszt okozzon a vasúti közlekedésben.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke is azt közölte: hétfőn káosz várható a vasúton. Mint mondta, a jegyvizsgálók, a kocsivizsgálók és a forgalmi dolgozók közül sokan csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

A vonatok 70 százaléka közlekedik

Sztrájkol a MÁV-nál a jegy- és kocsivizsgálók egy része, de a mozdonyvezetők és a forgalomirányítók többsége felvette a munkát, így a szerelvények mintegy 70 százaléka közlekedhet. A Keleti pályaudvar nem várja a vonatokat, a Déli és a Nyugati azonban fogadja és indítja azokat.

Budapesten a Déli és a Nyugati pályaudvar fogadja és indítja majd a vonatokat, viszont a Keleti pályaudvar helyett csak Rákosig közlekednek a szerelvények.

A Budapest-Vác-Esztergom vonalon 1-2 óránként járnak majd a vonatok. A Rákospalota-Újpest-Veresegyház, illetve a Hatvan és Salgótarján közötti szakaszon nem lesz vasúti közlekedés.

Sztrájkolnak a dolgozók Szegeden is, így Kiskundorozsmáig buszok viszik az utasokat. Kaposvárott és Gyékényes között akadozhat a közlekedés. Záhony, Miskolc, Nyíregyháza, Mátészalka környékén, valamint Szombathelyen és Pécs térségében minden szerelvény rendben elindult.

A vasutas érdekképviseletek minden dolgozónak nettó 250 ezer forintot kérnek a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, több mint 10 százalékos többlet-bérfejlesztést a megajánlott 6,9 százalékon felül, továbbá elutasítják a 38 vasúti mellékvonal tervezett megszüntetését.

Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke elmondta: a műszakváltás reggel 6 és 7 óra között zajlik, a reggeli vonatközlekedés nagyban függ attól, hogy ebben az időszakban hányan veszik fel a munkát.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete február 1-jén hajnali három órától kezdett határozatlan idejű, úgynevezett gördülő vasutassztrájkba a MÁV Zrt.-nél, a MÁV-START Zrt.-nél és a MÁV Gépészeti Zrt.-nél, amelyet még aznap déltől felfüggesztett. A VDSZSZ február 25-én nulla és 9 óra között folytatta a február elsején megkezdett sztrájkot.

A szakszervezet országos választmánya március 26-án a sztrájk folytatásáról döntött. Az időpontot, azaz azt, hogy április 7-én hulla órától folytatják a munkabeszüntetést, április 6-án, vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be a VDSZSZ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×