eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kettős sztrájk hétfőn - a nap hírei

Folytatódik a vasutassztrájk. Sztrájk lesz a hét első napján a BKV-nál is, üzemkezdettől 13 óráig. Államfőt választottak Montenegróban. A nap hírei 2008. április 6-án, vasárnap.

Éjféltől folytatódik a február elsején megkezdett, azóta többször felfüggesztett, határozatlan idejű vasutassztrájk. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban közölte: azért döntöttek így, mert továbbra is jogosnak tartják követeléseiket. Gaskó István emlékeztetett arra, hogy minden vasutasnak nettó 250 ezer forintot kérnek a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, több mint 10 százalékos többlet-bérfejlesztést a megajánlott 6,9 százalékon felül, továbbá elutasítják a 38 vasúti mellékvonal tervezett megszüntetését. A vasúttársaság közleményében felelőtlenségnek nevezte, hogy az érdekképviselet csak fél nappal korábban jelentette be a sztrájkot. Kavalecz Imre sajtófőnök közölte: a VDSZSZ a döntéssel visszaélt a sztrájkjoggal, ezért a MÁV jogi lépéseket fontolgat. Hangsúlyozta: késésekre és járat-kimaradásokra kell számítani a vasúton. A GYSEV járatai menetrend szerint közlekednek, de a sztrájk miatt itt is várhatóak késések - tudatta a társaság.

Sztrájk lesz hétfőn a BKV-nál is, miután a vasárnap délutáni egyeztetésen sem született megállapodás a közlekedési vállalat és a szakszervezetek képviselői között; az érdekképviseletek visszautasították a BKV menedzsmentje által készített megállapodás-tervezetet. Nemes Gábor, a Cinkota Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: mivel nincs megállapodás az elégséges szolgáltatásról sem, várhatóan egyetlen járat sem közlekedik hétfőn 13 óráig. A BKV-bérletek a sztrájk idején a Volán-buszokon is érvényesek lesznek.

A román közigazgatási rendszer átalakítását szorgalmazza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Markó Béla Szovátán, az Európai Néppárttal közösen szervezett konferencián közölte: az országban mesterségesen kijelölt régiók nem életképesek, mert létrehozásukkor figyelmen kívül hagyták a földrajzi, kulturális és etnikai sajátosságokat. A pártelnök úgy vélte: a sokszínűség erősítésével a történelmi régiókat - így például Erdélyt, Partiumot és Székelyföldet - kellene támogatni. Borbély László román fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter a konferencián bejelentette: már dolgoznak az Országos Területfejlesztési Stratégián, amely várhatóan októberre készül el.

Moszkva továbbra sem ért egyet az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett kelet-európai telepítésével, de kész további egyeztetni az ügyben. Ezt az orosz és az amerikai elnök Szocsiban tartott találkozójáról kiadott nyilatkozat tartalmazza. Vlagyimir Putyin megismételte: a két országnak közösen kell kiépítenie egy globális rakétapajzsot. A távozó elnök kedvezően értékelte az orosz-amerikai kapcsolatok nyolc év alatt elért fejlődését, hangsúlyozta azonban, hogy nézeteltérések továbbra is vannak.

Államfőt választottak vasárnap Montenegróban. Ez volt az első elnökválasztás az egykori jugoszláv tagköztársaság 2006 júniusi függetlenné válása óta. A voksolásra jogosult 490 ezer szavazó 4 jelölt közül választhatott. A nagy esélyesnek a jelenlegi államfőt, Filip Vujanovic-ot tartják; ő az előzetes felmérések szerint már az első fordulóban győzhet. Az új elnöknek, akit öt éves időtartamra választanak meg, folytatnia kell az uniós csatlakozáshoz szükséges reformokat, miután az ország 2012-ben szeretne az Európai Unió tagja lenni.

A dalai láma szerint a kínai uralom elleni tibeti tüntetések darabjaira zúzták szét a pekingi propagandát. A száműzetésben élő vallási vezető ismét független, nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott a tüntetések kínai leverése ügyében, míg a tibeti népet újra arra szólította fel, hogy tartózkodjanak az erőszaktól és ne zavarják meg a pekingi nyári olimpia előkészületeit. A kínai vezetés az erőszak szításával vádolja a dalai lámát, aki viszont azt hangoztatja, hogy csak Tibet a kulturális és vallási autonómiáért küzd.

Londonban több helyszínen is megzavarták az olimpiai láng körútját. A Wembley parktól Greenwich-ig tartó útvonal mentén több száz, Kína tibeti politikája ellen tiltakozó tüntető vonult fel, majd többször összecsaptak a rendőrökkel; a hatóságok 35 embert őrizetbe vettek. A vártnál hevesebb akciók miatt Kína londoni nagykövete módosított útvonalon futott a fáklyával. Az olimpiai láng szombaton érkezett Szentpétervárról Londonba; Pekingből kedden indították el, hogy öt kontinens 19 országának 19 városát érintve térjen vissza Kínába, a nyári ötkarikás játékok előtt.

Életének 84. évében, Beverly Hills-i otthonában elhunyt Charlton Heston Oscar-díjas amerikai színész. A hollywoodi legenda utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett. Charlton Heston az 1940-es években kezdte színészi karrierjét. Emlékezetes filmje a Tízparancsolat - amelyben Mózest alakította -, a Majmok bolygója, valamint az 55 nap Pekingben. Charlton Heston 1960-ban a Ben Hur című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat kapta.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×