eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tízezreket riasztott el a tandíj

A Magyar Nemzet cikke szerint több tízezren azért nem jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára, mert elriasztotta őket a tandíj.

Népszabadság

Több száz feljelentést küld a kerületi kapitányságokra e-mailben a Szeretem Budapestet Mozgalom a következő hetekben a főváros utcáin, terein, műemlékein frissen felbukkant falfirkákról, segítendő a rendőrség munkáját és a falfirkálók csoportjainak, szokásainak, útvonalainak feltérképezését - tudatta nyílt levélben a civil alakulat. A mozgalom egyúttal kéréssel fordul a budapestiekhez, a társasházak, a boltok, a szállodák, az intézmények kezelőihez és tulajdonosaihoz, hogy a frissen felfedezett firkákat azonnal jelentsék be a rendőrségnek. Ha a közterületeken firkálókat látnak, fotózzák le őket telefonjaikkal, ha módjukban áll, tartóztassák fel a rongálókat és hívják a Fővárosi Közterület-felügyelet ingyenes számait - tartalmazza a felhívás.

Magyar Nemzet

Tízezrek esnek ki a felsőoktatásból, akik a tandíj miatt nem jelentkeztek egyetemre, vagy főiskolára. Bár a március 9-i népszavazás győzelme után a kormány kénytelen volt eltörölni a tandíjat, a diákok a jelentkezések leadásakor úgy tudták, fizetniük kell tanulmányaikért. Az ellenzék szerint emiatt több tízezer szegény család gyermeke nem jelentkezett az egyetemre. Az oktatási tárca szerint nincs lehetőség a számukra jogorvoslatra.

Index

Az M5-ösön is lesznek sebességmérő dobozok. Legkorábban 2008 második felében szerelhetik fel az M5-ös autópályára tervezett rögzített automatákat. Az M1-eshez hasonlóan itt is több rögzített dobozban lesznek elhelyezve a kamerák: hat dobozban három mérőkészülék lesz. A dobozokban mindig változtatják a kamerák helyét, így nem lehet előre tudni, hogy az adott doboz éppen aktív, vagy sem. Kiss Csaba, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság titkára a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az OBB és az Alföldi Koncessziós Autópálya Zrt. közösen tervezte és finanszírozza a sebességmérők kihelyezését.

Világgazdaság

A bevételek emelkedésére és nem a kiadások visszafogására épült az államháztartás konszolidálását célzó megszorítási csomag 2007-ben. A kiigazítás mértéke ugyanakkor jelentős volt, és ezt a magánszektor is megérezte: pénzügyi tartalékaihoz kellett nyúlnia. Ám az államadósság így is a maastrichti - 60 százalékos - GDP-arányos küszöb fölött van. A konszolidáció eredménye 808 milliárd forintban mutatkozik meg, a 2007-es költségvetési hiány ugyanis ennyivel lett alacsonyabb az előző évinél. Az állami bevételek jelentős emelkedése ugyanakkor közel 1200 milliárd forintos keretet szabott a kormánynak az egyenleg javítására, ebből azonban 385 milliárdot "lecsípett" a kiadások emelkedése.

Napi Gazdaság

Növelheti az idei pénzforgalmi hiányt, hogy a remélt uniós pénzek csúszása miatt a kormánynak 61,8 milliárd forinttal emelnie kellett a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére eredetileg szánt 103 milliárd forintos GKM-keretet. A kabinet ezzel az összeggel megelőlegezi az idei évre tervezett uniós támogatásokat, ám mivel a kormány bízik az uniós támogatás megszerzésében, a kiadást nem ellentételezték, hanem azt majd a támogatásból - idén vagy 2009-ben - pótolják.

Penzcentrum.hu

A penzcentrum.hu az adósságrendezésről és a hitelkiváltásról közöl összeállítást. A piacon elérhető ingatlanfedezet mellett hitelkonstrukciók között válogatva egyre kedvezőbb kondíciókkal találkozik az érdeklődő. Évről-évre fejlődnek a hitellehetőségek, a változó szabályozásnak és a piaci igényeknek megfelelően kedvezőbbé váltak a feltételek. Mit tehet, aki a devizahitelek és az államilag támogatott hitelek előtt vett fel lakáshitelt? - teszi fel a kérdést a portál. Mi a megoldás, ha több pénzintézettel is kapcsolatban állunk, halmozódnak a fizetnivalók, de jobb lenne egy bank felé tartozni? A megoldás a hitelkiváltás és az adósságrendezés.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×