eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsány lassít, de nem akar bénázni

A miniszterelnök az MDF-től és az SZDSZ-től is támogató szavazatokat remél a kisebbségi kormányzás során. Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta: kisebbségi kormányzás esetén sem lesz a kabinetje "béna kacsa", aktív, cselekvő politikát folytatnak majd.

A miniszterelnök hétfő este az ATV esti műsorában még arról beszélt, hogy gondolni sem szabad a kisebbségi kormányzásra, a Magyar Televízió szerda reggeli műsorában viszont már a lehetséges átszavazókat vette sorra. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy - bár az SZDSZ kilépett a koalícióból - több szocialista kezdeményezést meg fog szavazni, és ellenzéki voksokra is számít.

"Az úgynevezett reformtörvényekben az MDF eddig is sokszor támogatott minket, amire azt mondta, hogy felelős, ésszerű, és efelé kell menni. Csak dacból, azért, mert ellenzékben van, nem szavaz ellenünk. Az SZDSZ pedig ezen túl is azt mondja, hogy minden, ami az egyensúly, a gyorsabb növekedés, racionálisabb támogatáspolitikára utal, abban támogatni fog bennünket" - fejtette ki a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint a kisebbségi kormányzással pusztán annyi változik, hogy kikerül a parlamenti keretek közé sok olyan egyeztetés, amit eddig kormányon belül végeztek.

A miniszterelnök beszámolt a keddi koalíciós egyeztetés részleteiről, ahol az SZDSZ elnöke állítólag a kormányprogramot lobogtatva kérte számon a szocialista választási ígéreteket. Gyurcsány Ferenc szerint a liberális párt azért lépett ki a koalícióból, mert a kormány nem vezette be az ingatlanadót, nem vonta össze a kisadókat, nem volt elég szigorú a vasúti szárnyvonalak megszüntetésekor. Hozzátette: a koalíciós szakadás nem személyi kérdésekről szólt, az SZDSZ az egészségbiztosítási törvény módosításakor egyébként is kilépett volna.

Lassítana

Kóka János mellett a Magyar Nemzeti Bank elnöke is radikális kiadáscsökkentést tartana szükségesnek. Simor András a minap a Népszabadságban 2500 milliárdos lefaragásról beszélt. Gyurcsány Ferenc szerint ez nem reális.

"2500 milliárd forint. 4 millió háztartás van Magyarországon, egy háztartásra vetítve ez évente 600 ezer forint. Egy nyugdíjas átlagos éves nyugdíja 800 ezer, egy átlagos nettó jövedelem nagyjából másfélmillió forint. Minden háztartástól el kell venni 600 ezer forintot. Ilyen nincsen Magyarországon" - vezette le gondolatmenetét a kormányfő.

A miniszterelnök szerint folytatni kell a megkezdett reformokat, a tempón azonban lassítani kell. Gyurcsány Ferenc szerint ez utóbbi sok konfliktust okozott a saját pártján belül is, de mint mondta, a párt kitart mellette, és az MSZP most úgy gondolja, hogy vele folytatja tovább a kormányzást.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×