eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Török : Ha az MSZP és az SZDSZ racionálisan viselkedik, kizárt az előrehozott választás

Az MSZP eseti megállapodásokkal biztosítani tudja kisebbségi kormányzás esetén is a fontos törvények elfogadását - vélekedett a Vision Consulting igazgatója. Török Gábor politológus az InfoRádiónak azt mondta: sem a szocialistáknak, sem a szabad demokratáknak nem érdekük az előrehozott választás. Török Gábor egyébként elképzelhetőnek tartja, hogy kisebbségi kormányzás esetén elfogadhatnak olyan jogszabályokat, amelyek korábban az SZDSZ ellenállása miatt nem születhettek meg.

Az SZDSZ-nek most nincsenek meg az eszközei, amelyekkel el tudnák érni, hogy az MSZP akár csak megfontolja a miniszterelnök cserét. A liberálisoknak ugyanis erről azzal az MSZP-vel kellene tárgyalniuk, amelynek Gyurcsány Ferenc az elnöke - véli Török Gábor, aki szerint így nem csupán tartalmilag, de formailag is nehezebb az SZDSZ helyzete ebben az ügyben.

A politológus szerint a felek szép lassan kezdenek megbarátkozni a kisebbségi kormányzás lehetőségével. Úgy gondolja, hogy az MSZP-nek elegendő képviselője van ahhoz, hogy eseti megállapodásokkal, 4-5-6 képviselő "megtalálásával" a nagyon fontos kérdésekben biztosítani tudja a parlamenti többséget. Adott esetben az is elég lehet, ha tíz ellenzéki képviselő egyszerűen nem vesz részt a szavazáson - tette hozzá.

Török Gábor elmondta: ha az egyébként parlamenti többséggel rendelkező MSZP és SZDSZ racionálisan viselkedik, akkor kizárt, hogy előrehozott választásra legyen szükség. Az MSZP mellett ugyanis éppen az SZDSZ az, amelynek egyáltalán nem érdeke ez.

Gyurcsány és a pártok is kapnak egy esélyt

Azt nem lehet mondani, hogy Gyurcsány Ferenc mindenképpen megőrzi miniszterelnöki posztját 2010-ig - hangsúlyozta a politológus. A párt ugyan most összezár mögötte, tehát Gyurcsány kap egy esélyt arra, hogy a feltehetően egypárti kormánnyal megpróbáljon javítani a helyzetén.

De ha ez nem sikerül, akkor feltehetően ismét napirendre kerül a kérdés, hogy lehet-e Gyurcsány Ferenccel folytatni a kormányzást 2010-ig - tette hozzá a Vision Consulting igazgatója.

Török Gábor elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az MSZP - adott esetben akár a Fidesz támogatásával - keresztül tud majd vinni a parlamentben olyan intézkedéseket is, amelyekben eddig a koalíciós pártok konfliktusa akadályozta a döntéshozatalt. Jelentős szociáldemokrata fordulatra azonban nem számít.

Egyelőre nem lehet válaszolni szerinte arra a kérdésre sem, kinek az érdeke a kisebbségi kormányzás. Ez attól függ, hogy milyen lesz pontosan ez a kormányzás. Török Gábor szerint mindenesetre lehetőség az MSZP és az SZDSZ számára is - bár kétségtelenül rejt veszélyeket is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×