eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Giró-Szász: "Aki könnyebben elhajlik, az politikai halott"

Kóka János pártelnöki megerősödéséhez vezetett a kialakult politikai helyzet, ugyanis az SZDSZ elnöke egységessé tudta tenni pártját a koalíciós válságban - mondta az InfoRádiónak Giró-Szász András. A politikai elemző kiemelte: Horváth Ágnes menesztése egy megelőző taktikai lépés volt a kormányfő részéről.

Rövid távon Kóka János megerősödött a jelenlegi helyzetben, hiszen az eddig korántsem egységes SZDSZ-t egységesen állította szembe a miniszterelnökkel és a koalícióval - mondta az InfoRádiónak Giró-Szász András.

A politikai elemző szerint Gyurcsány Ferenc helyzetét az erősíthette, hogy a szombati pártértekezleten ahhoz az egyetlen elemhez, az MSZP-n belüli SZDSZ-ellenességhez nyúlt, amivel egységet tudott teremteni. Ezek után a szocialisták legnagyobb bánatukra kénytelenek voltak felsorakozni a miniszterelnök mögött - tette hozzá.

Megelőző taktikai lépés

Giró-Szász András úgy vélekedett: Horváth Ágnes menesztése egy megelőző taktikai lépés volt a kormányfő részéről, amivel nem hagyta, hogy az MSZP mondja ki felette a halálos ítéletet, hanem ezt áttolta az SZDSZ-re, és ezáltal a szocialista párt kénytelen felsorakozni mögé.

Gyurcsány Ferenc az elmúlt három évben többször is a kisebbik koalíciós partner elszántságára támaszkodott az MSZP-ben meglévő kételyekkel szemben, és a kormányfő politikáját az SZDSZ sokkal jobban segítette, mint a szocialisták - hangsúlyozta az elemző.

"Aki könnyebben elhajlik, az politikai halott"

Aki könnyebben elhajlik, az politikai halott ebben a helyzetben, legyen az SZDSZ, vagy a kormányfő - emelte ki.

Giró-Szász András szerint azzal, hogy az SZDSZ kilép a koalícióból, markánsabbá tudja tenni az arculatát, de várhatóan kívülről támogatják a kormányt, mert a liberális párt egy előrehozott választásban nem érdekelt.

Kiegyenlített erőviszonyok

Ugyan az Antall-, majd az Orbán-kormány idején is volt példa kisebbségi kormányzásra, de most sokkal kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, mindössze négy képviselőn múlik a többség - hangsúlyozta.

A politikai elemző közölte: könnyen előfordulhat, hogy négy alkalommal egy kormányzati előterjesztést leszavaz a parlament, ami markáns jogosítványokat ad az államfő kezébe a parlament feloszlatására. Egy másik, kevésbé valószínű forgatókönyv, hogy bizonyos erővonalak mentén egység jön létre az ellenzék oldalán, és ez parlamenti többségben mutatkozik meg, amivel az országgyűlést fel lehet oszlatni, és előrehozott választásokat kiírni - tette hozzá.

Ezeknek nagyobb az esélyük egy kisebbségi kormányzás idején, de nem feltétlenül következnek be - hangsúlyozta Giró-Szász András.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×