eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az SZDSZ két rendkívüli közgyűlést hív össze

Az SZDSZ ügyvivő testülete egyhangúlag döntött arról, hogy az alapszabály alapján indítványozza: a párt országos tanácsa április 5-i ülésén két rendkívüli küldöttgyűlés összehívásáról döntsön - jelentette be Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes az ügyvivő testület ülése után.

Az első rendkívüli küldöttgyűlés, amelyet feltehetően április 27-én tartanak, dönt a koalícióról, az SZDSZ alapszabályának módosításáról és a második rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés összehívásáról.

Az utóbbira június elején, valószínűleg június 7-én kerülhet sor, azon megválasztják a párt elnökét, a 12 ügyvivőt és az országos tanács 20 tagját.

Kérdésre válaszolva hozzátette, az első küldöttgyűlést a legutóbbi tisztújítás küldötteivel tartják majd, de a korábbinál sokkal szigorúbb lesz a regisztráció.

Véleménye szerint tavaly sem a megválasztott küldöttek okoztak problémát, hanem az, hogy a távol maradók helyett mások vettek részt a tisztújításon.

Az alapszabály tervezett módosításáról azt mondta: arról szól majd, hogyan lehet kiküszöbölni a korábbi küldöttgyűlés problémáit. Hangsúlyozta, csak konszenzusos alapszabály-módosítás képzelhető el.

A sajtóban elterjedt hírekre reagálva Gusztos Péter azt mondta, hogy a párt valamennyi kormánytagja aláírta a lemondásáról szóló nyilatkozatot és ezek az SZDSZ vezetésénél lesznek mindaddig, amíg a küldöttgyűlés nem hatalmazza fel őket arra, hogy ezeket a miniszterelnöknek benyújtsák.

A távirati iroda korábban SZDSZ-es körökből úgy értesült, hogy Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter egyelőre nem nyújtja be a lemondását, hanem a párt frakciója által szabott végső időpontig, április 30-ig akar várni ezzel a lépéssel. mivel véleménye szerint a hónap utolsó napjáig lehetőség van tárgyalni a koalíciós partnerrel.

Gusztos Péter újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a Gyurcsány Ferenc által írt nyílt levél is szóba került a testület ülésén, ahol tájékoztatták az üt tagjait a keddi koalíciós egyeztetésről.

Gyurcsány Ferenc keddi közleményében azt kérte a koalíciós pártoktól, hogy aktívan segítsék a következő évek kormányzati politikájának meghatározását, a kormányprogram megújítását, a koalíció működési feltételeinek helyreállítását, megerősítését. A miniszterelnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az SZDSZ vezetése vissza kívánja vonni minisztereit és államtitkárait a kormányból.

Gusztos Péter a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy "a felvetésre válaszul az SZDSZ elnöke, ha tetszik, megmutatta, ha tetszik, átadta a miniszterelnöknek a koalíciós szerződés tavaly aláírt harmadik kiegészítését, ahol ezekre a felvetésekre a két párt által aláírással ellenjegyzett válaszok találhatóak."

Elmondta azt is, hogy az SZDSZ ezt a koalíciót sem belülről, sem kívülről nem tudja támogatni, ezért nem akar és nem is tud automatikus, "biankó jellegű felhatalmazást adni" a kisebbségi kormányzáshoz. Megjegyezte, hogy szó lehet olyan jellegű javaslatok támogatásáról, amelyeket a szabad demokraták fontosnak tartanak az ország szempontjából.

A távirati iroda kérdésére közölte, nem céljuk hogy előrehozott választásokat tartsanak és nem is gondolják, hogy előrehozott választásokra kerülne sor.

Gusztos Péter visszautasította azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Kóka János gyakorlatilag "csak a vállát vonogatta," amikor Gyurcsány Ferenc azt kérdezte tőle, hogy mit akar tenni Orbán Viktor Fidesz-elnök hatalomba való visszatérése ellen az esetleges előrehozott választásokon.

Mint mondta, az SZDSZ súlyos hibának tartja, ha a tíz ember részvételével lezajlott, "nyugodt és kulturált hangvételű koalíciós egyeztetésről" a liberális párt elnökére nézve terhelő, "súlyosan eltorzított, valótlan információk" kerülnek ki.

Az ügyvivő testület üléséről annak vége előtt távozott Fodor Gábor, aki egy előre megbeszélt televíziós szereplésre igyekezett. Gusztos Péter elmondta, hogy habár a környezetvédelmi miniszter távozásakor még egy korábbi napirendi pontnál tartottak, de Fodor Gábor közölte, hogy egyetért a két küldöttgyűléses forgatókönyvvel és megszavazná azokat.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×