eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ágh: Kóka ámokfutása a liberális pártnak is árt

A kormányválság azt mutatja, hogy Kóka János becsődölt pártvezetőként - mondta az InfoRádiónak Ágh Attila politológus. Az egyetemi tanár szerint az SZDSZ elnökének fel kellett volna mentenie Horn Gábort és Horváth Ágnest tisztségéből. Hozzátette: a kormányválság megoldása nem feltétlenül a kisebbségi kormányzás, és koalíciós tárgyalások akár április 30-a után is folytatódhatnak.

Hétfőn semmi sem dőlt el; Kóka János kétségbeesett törekvése, hogy megpróbálja még egyszer lejátszani a 2004-es forgatókönyvet, azt mutatja, hogy a koalíciós alkudozások közepén vagyunk, és nem a végén - mondta az InfoRádiónak Ágh Attila politológus.

Az egyetemi tanár szerint Kóka János az ámokfutásában egy dologban téved, nevezetesen abban, hogy 2004-ben volt egy gyenge kormányfő és egy erős SZDSZ, most pedig egy erős miniszterelnök, és egy széthullóban lévő, gyenge SZDSZ van. Gyurcsány Ferenc a szombati pártértekezleten helyreállította vezető szerepét az MSZP-ben, és az elnökség kiállt mellette, így nincs alternatívája a kormányfőnek a párton belül - fejtette ki.

Kóka János a kormányválságból profitálni akar a saját pártválságára való tekintettel, és ezzel rövid távon, a politikában szokatlan módon szerencsejátékot űz - hangsúlyozta a politológus.

Ágh Attila szerint ez alatt az egy hónap alatt az SZDSZ elnöke felismerheti, hogy Horn Gábort és Horváth Ágnest neki kellett volna leváltania. Kóka János becsődölt pártvezetőként, hogy nem szólította fel lemondásra az államtitkárt a népszavazás éjszakáján tett kijelentése után, és rá kellett volna jönnie arra is, hogy könnyű Horváth Ágnesnél jobban képviselni a reformokat az egészségügyben, így saját pártja érdekében neki kellett volna kezdeményezni a miniszterváltást - tette hozzá.

Az egyetemi tanár kiemelte: a kormányválság megoldása nem feltétlenül a kisebbségi kormányzás. A koalíciós tárgyalások áprilisban, majd további 2-3 hónapig tarthatnak, és ezen időszak alatt olyan szakpolitikai kérdések kerülhetnek elő, amelyeket az SZDSZ 20 fős frakciójának többsége támogat, és észrevehetik, hogy a Kóka János-féle ámokfutás a liberális párt számára is káros - mondta Ágh Attila.

Kifejtette: a végrehajtandó reformok kérdésében a koalícióban, beleértve az SZDSZ-frakciót is, nagy többség van.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×