eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

SZDSZ: frakciódöntés a kormánytagok visszahívásáról

Az SZDSZ arra készül, hogy visszahívja minisztereit a kormányból, legalábbis ezt javasolják parlamenti képviselőik az ügyvivői testületnek. A szocialisták így kisebbségi kormányzásra kényszerülhetnek. A tőzsde a bejelentés után 3 százalékot meghaladó mértékben esett. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök eközben a szocialista frakció előtt meg sem említette a koalíción belüli feszültséget.

Az SZDSZ-frakció arra kéri az ügyvivői testületet, hogy hétfő esti ülésén döntsön a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok visszahívásáról április 30-i hatállyal - jelentette be Kóka János pártelnök Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterrel közösen, a hétfői frakcióülés után.

A pártelnök szerint a kormányfő szombati beszédével gyakorlatilag felmondta az együttműködést, és paradox módon a Gyurcsány-kormány programjára mondott nemet. Kóka János hozzátette: Gyurcsány Ferenc egyoldalúan, egyeztetés nélkül döntött Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztéséről.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter megerősítette a Kóka János által elmondottakat. Hozzátette: az SZDSZ arra törekszik, hogy egységes álláspontot képviseljen az ügyben.

"Gyurcsány Ferenc azt üzente, hogy nem tartja érvényesnek a koalíciós szerződést"

Kóka János közölte: "a miniszterelnök a szombati beszédével világossá tette, hogy nem kívánja a koalíciós szerződésünkhöz tartani magát. Sokféleképpen lehet fogalmazni, de a lényeg egyszerű: Gyurcsány Ferenc azt üzente, hogy nem tartja érvényesnek a koalíciós szerződést." Hozzátette, hogy a koalíció sorsáról nem egyedül az SZDSZ dönt, a két pártnak közösen kell döntést hoznia arról, hogy akarnak-e együtt kormányozni.

Kóka János hangsúlyozta, hogy a frakció döntése nem személyekről szól, de méltánytalannak és tisztességtelennek tartják azt az eljárást, amit a kormányfő Horváth Ágnes menesztése kapcsán választott, de a miniszterelnöknek "ezzel nyílván saját lelkiismeretének kell elszámolnia."

Politikai bűnbak Horváth Ágnesből


A szabad demokraták szerint Horváth Ágnes támadásával, akiből "a miniszterelnök politikai bűnbakot akar csinálni", Gyurcsány Ferenc saját kormányának egészségügyi programjára mondott nemet.

Kóka János annak a véleményének adott hangot, hogy reformok nélkül hiábavalóak lennének az elmúlt év erőfeszítései és így néhány év múlva újabb erőfeszítésekre lehet szükség.

A szabad demokratáknak nincs okuk azt feltételezni, hogy amit Gyurcsány Ferenc elmondott, az nem a Magyar Szocialista Párt hivatalos álláspontja, egyéb értelmű megkeresés az SZDSZ-hez nem érkezett - válaszolt a liberális párt elnöke arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e Gyurcsány Ferenccel tárgyalni a koalícióról, vagy esetleg más szocialista politikust képzelnek el miniszterelnökként.

Kóka János cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a múlt héten a koalíciós egyeztetések során a miniszterelnök nyilvánvalóvá tette volna azt a szándékát, hogy meneszteni akarja Horváth Ágnest. Közölte, hogy őt szombaton tíz óra előtt néhány perccel hívta fel Gyurcsány Ferenc, aki akkor közölte vele, hogy meneszteni akarja Horváth Ágnest és azt szeretné ha a két párt közösen jelölne egészségügyi minisztert. Kóka János elmondása szerint ő akkor közölte a kormányfővel, hogy formailag és tartalmilag is elfogadhatatlannak tartja a döntést.

Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati pártértekezletén azt mondta: a koalícióval nem lehet játszani vagy zsarolni. Gyurcsány Ferenc szerint a sikertelenséget és a frusztrációt egyik koalíciós fél sem oldhatja fel azzal, hogy a másikon köszörüli a nyelvét.

Az MSZP elnöke az SZDSZ-re célozva úgy fogalmazott: "nem lehet úgy viselkedni, mint egy megbántott szerető." Gyurcsány Ferenc azt is mondta: azt üzeni liberális barátainak, hogy szálljanak le a magas lóról. A miniszterelnök szerint "reformgőg és reformblabla helyett" több párbeszédre és szakértelemre van szükség.

Gyurcsány nem beszélt válságról


A szabad demokraták bejelentését megelőzően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szocialisták frakcióülésének nyilvános részén azt mondta: lehetséges, hogy a kormányprogramot és a koalíciós szerződést is módosítani kell.

A kormányfő azt kérte a koalíciós partnertől: a következő egy hónapban közösen dolgozzák ki a kormányzati ciklus második felének programját.

A miniszterelnök-pártelnök azt követően beszélt a szocialista frakció előtt, hogy a kormányszóvivő bejelentette: a miniszterelnök április 30-ai hatállyal menesztette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert.

A kormányfő a koalíciós belüli feszültségeket nem hozta szóba, és arról sem szólt, hogy a szabad demokraták elfogadhatatlannak tartják: a döntés egyeztetés és a jóváhagyásuk nélkül született.

Gyurcsány Ferenc azt azonban elmondta, hogy az egészségügyi átalakítás célja változatlan, de új lépésekre van szükség. Olyanokra, amelyekkel az emberek jobban elfogadhatják a reformokat és az egészségbiztosítási törvényt.

A miniszterelnök beszédében széleskörű konzultációt tartott szükségesnek, és bársonyos reformokat ígért. Mint mondta, változás várható a felsőoktatási reformban és a szociális ügyekben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×