INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Gyurcsány: "Gondolnom sem szabad a kisebbségi kormányzásra"

InfoRádió / MTI
Látom és értem, hogy Horváth Ágnes menesztése élesebb reakciót váltott ki az SZDSZ-ben, mint amire számítottam - mondta Gyurcsány Ferenc az ATV hétfőn este sugárzott Friderikusz Most című műsorának délutáni felvételén.

A miniszterelnök beszámolt arról: a szombati pártértekezlet előtt több nappal az SZDSZ vezetői fogalmazták meg, hogy ha a pénztártörvénynél az MSZP nem fogadja el az SZDSZ akaratát, akkor minisztercserére van szükség.

Arra a felvetésre, hogy egy ilyen személyi döntést talán az SZDSZ vezetésének is jóvá kellett volna hagyatnia saját pártjával, a miniszterelnök azt mondta, nem hiszi, hogy ez így van. Emlékeztetett arra: a két párt többedszer kötött már egymással koalíciós szerződést, és abban nem véletlenül szerepel az, hogy a miniszterek felmentése a kormányfő joga, és ebben szabadon dönt.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, nem akarta megbántani az SZDSZ-t ezzel a döntéssel, és sajnálja, hogy így élték meg az egészségügyi miniszter felmentését, de ha érdemi és jelentős változást akarnak, ahhoz új ember kell. Megjegyezte, Horváth Ágnes nagyon elegánsan vette, amikor ezt közölte vele.

A kormányfő megjegyezte: az MSZP is elviselte az eddigi bírálatokat az SZDSZ-től, többek közt akkor is, amikor egy kormánytag a népszavazás estéjén fogalmazott meg véleményt róla.

Politikusi erény, ha valaki higgadt tud maradni

Egy másik kérdés kapcsán, ami arra emlékeztette, hogy Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető szavaira reagálva a népszavazás után még azt mondta, minden miniszter a helyén marad, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: egy kormányfőtől ez a normális viselkedés, a döntés bejelentéséig mindig is tagadta a személyi változásokat.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy ez nem a legnagyobb ellenzéki párt, "itt nem lehet biztos magában a pártelnök", ráadásul nagyon nehéz időszakon vannak túl, de elhamarkodottak azok, akik abban bíznak, hogy most megbukik. Megfogalmazása szerint az is politikusi erény, ha valaki ilyen krízishelyzetben higgadt tud maradni.

A koalícióval kapcsolatban leszögezte: április 30-ig az a dolguk, hogy tárgyaljanak, neki pedig az a feladata, hogy megteremtse az együttműködés feltételeit. "Gondolnom sem szabad a kisebbségi kormányzásra" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc arról a friss felmérésről, amely szerint a budapestiek többsége is inkább Orbán Viktor támogatja vele szemben, azt mondta: ez azért lehet, mert nem tudják, milyen az igazi Orbán Viktor, és csak az illúziót akarják látni. Ez egy veszélyes szirénhang - mondta, hozzátéve, nekik feladatuk az is, hogy megmutassák, mit takar ez az illúzió, még akkor is, ha ez egy hosszú folyamat lesz.

A címlapról ajánljuk