eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fenyegetés, egyeztetés, megegyezés - a koalíciós szakítás története

Az egészségügyi reform kapcsán már többször napirendre került a koalíció szakadása. Kóka János, az SZDSZ elnöke már egy éve kijelentette: a reform a koalícióban maradás feltétele.

Tavaly áprilisban, Horváth Ágnes még csak egészségügyi államtitkárként egyeztetett Kóka Jánossal, mikor az SZDSZ frissen megválasztott elnöke azt nyilatkozta: az egészségügyi reform gerince a több-biztosítós rendszer bevezetése, a reform pedig a koalícióban maradás feltétele.

A több-biztosítós egészségügyi modell bevezetésének halogatása miatt lemondott Molnár Lajostól röviddel ezután vette át Horváth Ágnes az egészségügyi tárcát.

A hónap végén az SZDSZ elnöke koalíciós egyeztetést kezdeményezett annak működése, megújulása és felrázásra érdekében. Májusban a lovasberényi egyeztetés után Kóka János, az SZDSZ és Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke azt nyilatkozta, hogy a felek megállapodtak az egészségügyi reform folytatásában, ám az egyeztetések tovább folytatódtak.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője pár héttel később az egyeztetések kapcsán azt mondta: a szabad demokraták a koalíció fennmaradásáért sem mennek bele olyan kompromisszumba, amely egy működésképtelen egészségbiztosítási rendszert hozna létre.

A két párt vezetői júliusra írták alá a koalíciós megállapodás kiegészítését. Gyurcsány Ferenc akkor azt mondta, hogy az egyezség világos programot ad a következő 1-2 év kormányzásához.

Ennek ellenére a biztosítási rendszer átalakításáról tovább folytatódtak az egyeztetések. A legnagyobb vita arról alakult ki, hogy mekkora legyen egy-egy pénztár ellátási területe, és hogy milyen jogosítványokat kapjanak a pénztárak kisebbségi tulajdonosai, vagyis a magánbefektetők.Az egyik szeptemberi egyeztetés után Horn Gábor ismét hangsúlyozta: az SZDSZ csak addig vesz részt a koalícióban, amíg a megállapodásnak megfelelően haladnak a reformok. Nem sokkal később meg is állapodtak a pártok a 22 pénztár létrehozásáról, ám az egészségügyi rendszer átalakításának részleteiről csak decemberre egyeztek meg.

Elfogadták a törvényt, majd miután Sólyom László köztársasági elnök azt először nem írta alá, még egyszer elfogadták.

A koalíciós viszonynak nem tett jót a folyamatos népszerűségvesztés és az sem, hogy vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj kapcsán kiírt, nemrég tartott népszavazás eredményét értékelő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédét Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője egy bekapcsolt kamera előtt meglepő őszinteséggel, kocsmai stílusban úgy kommentálta: a választók a miniszterelnököt akarták leváltani.

A népszavazás után a szocialista párt is változtatott volna az egészségbiztosítási törvényen. Nem csak egy esetleges népszavazás miatt, hanem azért is, hogy végképp bizonytalanná vált, hogy jelentkezik-e elég befektető a pénztárak 49 százalékos tulajdonjogáért.

Így újabb egyeztetések kezdődtek az országgyűlésben már kétszer elfogadott törvényről.

Kóka János ezzel kapcsolatban március 19-én az Indexnek adott nyilatkozatában ismét megerősítette: ha nincs reform, nincs értelme tovább a koalíciónak. Gyurcsány Ferenc ezek után döntött úgy, hogy felmenti posztjáról Horváth Ágnes egészségügyi minisztert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×