INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Egyre közelebb a BKV-sztrájkhoz

InfoRádió / MTI
Nem született megállapodás a BKV-s szakszervezetek és a vállalat között sem a szakszervezeti követelésekben, sem az esetleges sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatások mértékében a hétfőn reggel indult tárgyalásokon.

A cég tájékoztatása szerint a szakszervezetek azt kérik a BKV vezetőségétől, hogy vonják be a tárgyalásokba a főváros, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőit is.

Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke a távirati irodának elmondta, hogy a BKV Zrt. elzárkózott minden választól, amelyeket a paraméterkönyv-tervezettel kapcsolatban a szakszervezetek képviselői feltettek. A cég arra hivatkozott, hogy a kérdést először a fővárosi kabinet elé akarják vinni.

Nemes Gábor szerint ezzel már önmagukban megsértik a 2007. december 14-én kötött megállapodást, amelyben a többi mellett arról is szó van, hogy a paraméterkönyvvel kapcsolatban minden lényeges információt megoszt a cég a szakszervezetekkel.

A BKV Zrt. szakszervezetei múlt hét pénteken juttatták el sztrájkfelhívásukat a társaság megbízott vezérigazgatójához. A felhívásban az áll, hogy amennyiben a cég nem vonja vissza a járatritkítási tervezetét április 7-én sztrájkba lépnek a szakszervezetek. Eddig mintegy 20 szakszervezet jelezte, hogy sztrájkolni fog, ha tárgyalások nem vezetnek eredményre.

A szakszervezetek attól tartanak, hogy a paraméterkönyv-tervezetben rögzített járatcsökkentés leépítéseket okoz a vállalatnál. Azzal sem értenek egyet, hogy a járatcsökkentéseknek pusztán gazdasági indokai vannak, miközben szerintük a remélt megtakarítás egyáltalán nem oldaná meg a BKV Zrt. anyagi gondjait.


A címlapról ajánljuk