INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Ferihegy: zökkenőmentes az átállás a schengeni rendszerre

Infostart / InfoRádió
Nem voltak komoly fennakadások délelőtt a ferihegyi repülőtéren, ahol vasárnap lépett életbe a schengeni rendszer. Nagy tömegre délután 4 és 7 óra között lehet számítani - tájékoztatta az InfoRádiót a Malév szóvivője. Németh Krisztina hozzátette: voltak olyan utasok, akik nem tudták, hogy külön terminálról lehet a schengeni és a nem schengeni országokba utazni.

Bár eddig nem volt komolyabb fennakadás a Ferihegyen, az illetékesek még mindig azt kérik az utasoktól, hogy járatuk indulása előtt legalább két órával legyenek a repülőtéren. Vasárnaptól lépett ugyanis életbe a schengeni rendszer, ami változásokkal jár, ezért sorban állásra kell számítani - tájékoztatta az InfoRádiót a Malév szóvivője.

Németh Krisztina hozzátette: az utasoknak érdemes tájékozódniuk arról, hogy pontosan honnan indul a járatuk, éjféltől ugyanis külön terminálról lehet a schengeni és a nem schengeni országokba utazni.

Zökkenőmentes

Az utasok nagy része tisztában volt a schengeni átállás következményeivel, a legtöbben megtalálták, honnan indul a gépük - mondta az InfoRádiónak a Budapest Airport szóvivője, hozzátéve: a 2-es terminál előtt tájékoztatókat osztanak az indulóknak.

A tranzitforgalom és a repülőtéri kiszolgálás is rendben zajlik - közölte Szollár Domokos, aki szerint a rendszer valódi próbája a hétfő reggel lesz, akkor van nagyüzem a repülőtéren.

A Budapest Airport szóvivője a vasárnap délutáni csúcsidőszakban sem számít fennakadásra. Felkészültek rá - jelentette ki Szollár Domokos.

Az új határőrizeti szabályok alkalmazása nem érinti a poggyász- és utasbiztonsági vizsgálatokat, amelyek a légi közlekedés biztonságát szolgálják.

Az útlevélellenőrző pultokat hamarosan lebontják, hogy nagyobb hely álljon rendelkezésre az utasbiztonsági ellenőrzések számára. A nem schengeni utasok esetében megmarad a szigorú útiokmány-ellenőrzés.

Kapcsolódó hang

Németh Krisztina
 


Szollár Domokos
 


A címlapról ajánljuk