INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Lázadásra tüzelik az MSZP vezetőit?

Infostart / InfoRádió
A Magyar Nemzethez eljuttatott, az MSZP békéscsabai szervezetének e-mail-címéről küldött elektronikus levél szerzője szerint válságos állapotban van a párt, ugyanakkor elképzelhető a kisebbségi kormányzás.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a lap birtokába jutott egy elektronikus levél, amelyet péntek kora délután az MSZP békéscsabai szervezetének e-mail címéről Tóth Károly országgyűlési képviselő aláírásával küldtek el szocialista pártvezetőknek. Az egyik címzett által az újságnak eljuttatott dokumentumot a címzettlista tanúsága szerint Gyurcsány Ferenc pártelnöknek nem postázták.

A "Kiindulási helyzet - Tóth Károly levele" szerzője bevezetésként jelezte, hogy pénteki találkozásuk jól végiggondolt forgatókönyve alapján egyetlen lehetősége írásban megosztani a címzettekkel a véleményét.

Felhívja a címzettek figyelmét, hogy "társadalmi támogatottságunk nagyon gyenge, szavahihetőségünk gyakorlatilag nem mérhető; az MSZP helyi szervezetei maguk alatt vannak, kicsi a mozgósító képességük, a gazdaság tovább gyengül, a kormányzat prognózisait »hetente« kell változtatni."

A levél szerzője ebből következően úgy véli: "bizalom hiányában nem tudjuk a társadalom irányába a biztonságot garantálni; helyi, önkormányzati szinten a 2006-os »választási stratégiánk« miatt nem tudunk ellensúlyt képezni". Egyidejű súlyosbító és enyhítő körülménynek tartja "az SZDSZ állandósuló fenyegetését a koalíció felmondásáról", ugyanakkor a kisebbik kormánypárt belső és külső válságából adódóan most először elképzelhetőnek tartja, hogy a pénztártörvény apropóján ezt meg is teszik a szabad demokraták.

A levél írója úgy véli, hogy kisebbségi kormányzás még mindig lehetséges - az SZDSZ vagy részei és az MDF - külső támogatásával.

A Népszabadság megemlékezik arról, hogy a Fidesz vasárnap lesz húsz éves; 1988. március 30-án a budapesti Ménesi úton, a Bibó István Szakkollégiumban Fiatal Demokraták Szövetsége néven 37 fiatal értelmiségi alakította meg a mozgalmat.

A Fidesz huszadik születésnapját szombat este az Uránia Filmszínházban fogadás keretében köszöntik - Kövér László mond pohárköszöntőt, Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig díjakat ad át fiataloknak.

A Fidesz 1988. március 30-án alakult mint független ifjúsági szövetség. 1995-ben változtatták meg a nevét Fidesz - Magyar Polgári Pártra, a 2003-as kongresszuson pedig Fidesz - Magyar Polgári Szövetségre. 1988-ban a Fidesz "liberális, radikális és alternatív" erőként definiálta magát, melynek küldetése a jogállamiság, a parlamentáris demokrácia, "a megvesztegethetetlen politikai stílus" és "a kulturális sokszínűség szabadságának" képviselete.

A huszadik évfordulón - a márciusi vizitdíjas népszavazás után - a Fidesz népszerűsége rekordot döntött: ha most lennének a választások, Orbán Viktor szövetsége kétharmados parlamenti többséget szerezne.

Hanganyag: Sánta András


A címlapról ajánljuk