INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Aáry-Tamás: Be kell vonni a rendőrséget a diákok fegyelmezésébe

Infostart / InfoRádió
Nem kell a pedagógusoknak több eszköz a diákok fegyelmezéséhez, ehelyett más megoldásokat kell bevonni az iskolai erőszak kezelése érdekében - mondta Aáry-Tamás Lajos az InfoRádió Aréna című műsorában. Az oktatási jogok biztosa szerint a rendőrségnek nagyobb szerepet kell kapnia az iskolák működésében.

Nem várhatjuk el a pedagógusoktól, hogy elvégezzék egy pszichológus, egy családsegítő, egy rendőr vagy akár egy bíró munkáját - jelentette ki Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási jogok biztosa szerint az iskolákban tapasztalható, egyre nagyobb méreteket öltő erőszak megfékezésére nem kell több eszközzel terhelni a tanárokat, hanem már működő módszereket kell bevonni a probléma kezelésébe.

A miniszteri biztos szerint össze kell gyűjteni a helyi szakembereket, akik rendelkeznek eszközökkel: az önkormányzati képviselőket, a gyermekjóléti és családsegítő szolgálatok képviselőit, valamint a rendőröket, akiknek nagy tapasztalatuk van a gyermekbűnözéssel kapcsolatban.

Ugyanakkor Aáry-Tamás Lajos úgy véli: jelenleg az iskola és a rendőrség kapcsolata hűvös, távolságtartó. Nincs, vagy csak kevés helyen alakult ki formalizált, segítségnyújtó együttműködés. A pedagógusok csak ritkán hívják ki a rendőröket, például akkor, ha lopás történt az intézményben.

A törvény vívmánya

A közoktatási törvény módosításával kapcsolatban a szakember elmondta: a titoktartási kötelezettség szabályozása balul sült el, mert sokan nem tudják értelmezni, hogy mit is jelent a demokratikus oktatás és a szabadság.

Aáry-Tamás Lajos ugyanakkor vívmánynak nevezte, hogy a törvény értelmében a pedagógus egy szintre került az ügyvédekkel, az orvosokkal és a diplomatákkal. Ez azt jelenti, hogy ha például a rendőr információt kér a diákról, a tanár lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatja a tanúvallomást.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

Kapcsolódó hang

Aáry-Tamás Lajos az iskolai erõszak kezelésérõl
 


Aáry-Tamás Lajos a közoktatási törvényrõl
 


A címlapról ajánljuk