eur:
393.45
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Aáry-Tamás: Be kell vonni a rendőrséget a diákok fegyelmezésébe

Nem kell a pedagógusoknak több eszköz a diákok fegyelmezéséhez, ehelyett más megoldásokat kell bevonni az iskolai erőszak kezelése érdekében - mondta Aáry-Tamás Lajos az InfoRádió Aréna című műsorában. Az oktatási jogok biztosa szerint a rendőrségnek nagyobb szerepet kell kapnia az iskolák működésében.

Nem várhatjuk el a pedagógusoktól, hogy elvégezzék egy pszichológus, egy családsegítő, egy rendőr vagy akár egy bíró munkáját - jelentette ki Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási jogok biztosa szerint az iskolákban tapasztalható, egyre nagyobb méreteket öltő erőszak megfékezésére nem kell több eszközzel terhelni a tanárokat, hanem már működő módszereket kell bevonni a probléma kezelésébe.

A miniszteri biztos szerint össze kell gyűjteni a helyi szakembereket, akik rendelkeznek eszközökkel: az önkormányzati képviselőket, a gyermekjóléti és családsegítő szolgálatok képviselőit, valamint a rendőröket, akiknek nagy tapasztalatuk van a gyermekbűnözéssel kapcsolatban.

Ugyanakkor Aáry-Tamás Lajos úgy véli: jelenleg az iskola és a rendőrség kapcsolata hűvös, távolságtartó. Nincs, vagy csak kevés helyen alakult ki formalizált, segítségnyújtó együttműködés. A pedagógusok csak ritkán hívják ki a rendőröket, például akkor, ha lopás történt az intézményben.

A törvény vívmánya

A közoktatási törvény módosításával kapcsolatban a szakember elmondta: a titoktartási kötelezettség szabályozása balul sült el, mert sokan nem tudják értelmezni, hogy mit is jelent a demokratikus oktatás és a szabadság.

Aáry-Tamás Lajos ugyanakkor vívmánynak nevezte, hogy a törvény értelmében a pedagógus egy szintre került az ügyvédekkel, az orvosokkal és a diplomatákkal. Ez azt jelenti, hogy ha például a rendőr információt kér a diákról, a tanár lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatja a tanúvallomást.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×