INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szakíthatnak a pártok egy áldatlan hagyománnyal

Infostart / InfoRádió
Ismét alkotmánybíró-választás előtt áll az Országgyűlés, Bihari Mihály, a testület jelenlegi elnöke, valamint Kukorelli István mandátuma ugyanis júniusban lejár. A parlamenti pártok képviselői a házelnök irodájában ültek össze, hogy egyeztessenek az utódokról, egyelőre azonban csak a jelölés folyamatáról tárgyaltak.

Az alkotmánybírókat kilenc évre választja az Országgyűlés, a testület tagjai a törvény szerint egyszer újraválaszthatók. Kukorelli Istvánnak és Bihari Mihálynak azonban sajtóinformációk szerint erre nem sok esélye van, az elnök kapcsán a szocialisták állítólag a népszavazással kapcsolatos AB-döntéseket kifogásolták.

A pártok egyelőre a menetrendről, és nem a konkrét jelöltekről vitáztak. A tárgyalások megkezdése azonban reményt ad arra, hogy a korábbi esetektől eltérően még időben megválasztják az új tagokat, így a 11 tagú Alkotmánybíróságnak várhatóan nem kell kisebb létszámmal dolgoznia.

A jelöléshez az öt parlamenti frakcióból három támogatása szükséges, a jelöltek megválasztásához pedig kétharmados parlamenti többség. Az eddigi gyakorlat szerint, amikor két helyre választottak bírót, egyiket az MSZP, másikat a Fidesz jelölte.

A szocialista Avarkeszi Dezső most azt mondta: pártja az SZDSZ-szel együtt fog jelölni. A politikus azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a taláros testület tagjaira esetleg az egyetemek, a kamara vagy a bírói kar tegyen javaslatot.

Felmerült a bírák 9 évre szóló mandátumának meghosszabbítása is, ezt az MDF támogatná, a Fidesz azonban egyelőre nem tartja aktuálisnak a kérdést.

A testület legközelebb három hét múlva ül össze.

Hanganyag: Németh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk